Početna stranica » Italija: Nacionalni dan sprječavanja rasipanja hrane

Italija: Nacionalni dan sprječavanja rasipanja hrane

91 pregleda

U Italiji je jučer obilježen Nacionalni dan sprječavanja bacanja hrane. Pokrenute su brojne inicijative kako bi se izbjeglo rasipanje hrane i proširili načini njezina prikupljanja i distribucije onima kojima je ona potrebna.

U Italiji se svake godine baci više od 2.200.000 tona hrane, odnosno procjenjuje se oko 36, 54 kilograma po osobi, i u vrijednosti od gotovo 12 milijardi eura. Objavila je to kampanja Bez rasipanja, u ovogodišnjem izvještaju Waste Watcher, predstavljenom u prigodi Nacionalnog dana sprječavanja rasipanja hrane, koji se jučer obilježio u Italiji, a čija tema glasi Stop rasipanju hrane, nahrani planet. Iz te je teme jasno također podsjećanje na posebnu pozornost prema svemu stvorenom.

Papinska akademija znanosti u studenom je prošle godine pozvala stručnjake iz cijeloga svijeta kako bi razmotrili rješenja za rasipanje hrane i poljoprivredno-prehrambenih resursa. Tom je prigodom objavljen tweet pape Franje, koji je popratio radove: Moramo prekinuti kulturu bacanja, mi, koji molimo Gospodina da nam dade kruh svagdašnji.

Zauzimanje za održivi razvoj i sprječavanje bacanja – objasnio je za agenciju Ansa utemeljitelj udruge Bez rasipanja – trgovina posljednjeg trenutka Andrea Segrè – prolazi kroz promatranje ponašanja, te stoga kroz podatke. Prije šest godina jedan od dva Talijana bacao je hranu gotovo svakoga dana, dok je 2019. godine samo 1 % ispitanika izjavilo da hranu baca svakodnevno. Ipak, rasipanje hrane još uvijek je kod Talijana na prvom mjestu rasipanja – istaknuo je Segrè.

Brojne su inicijative pokrenute ovih godina kako bi se izbjeglo bacanje hrane. Tako je, primjerice, 2013. godine, tijekom jedne svadbe petoro mladih primijetilo golemu količinu hrane koja se nosila u kuhinju kako bi se bacila. Stoga su odlučili poduzeti nešto konkretno te ustanovili organizaciju koja se bavi skupljanjem, tijekom različitih događaja i proslava, viška hrane koji poslije daruju karitativnim ustanovama, siromašnima i potrebitima.

Kada smo se upustili u tu avanturu – objasnila je Clauda Ciorciolini, odgovorna za organizaciju u toj Onlus udruzi – odmah smo shvatili koliko pučkih kuhinja ima teškoća u nabavci hrane, a koliko se pak hrane baca na nekim događajima. Na taj se način proslava neke osobe pretvara u radost mnogih koji žive u siromaštvu. Spomenuta organizacija, nastala u Rimu, proširila se i u druge talijanske gradove, u Milano, Torino i Lecce, ali i u Pariz i Madrid.