Početna stranica » Isusovac zaslužan za izum hiperveze

Isusovac zaslužan za izum hiperveze

140 pregleda

Stoga, sljedeći put kada kliknete na hipervezu, obvezno recite: „Hvala Busa!”

Otac Roberto Busa rođen je 28. studenoga 1913. godine u Vicenzi u Italiji, a umro je u kolovozu 2011. godine. U sjemenište je stupio 1928. godine, pridružio se isusovcima 1933. godine, a za svećenika je zaređen 20. svibnja 1940. godine. Studirao je filozofiju na papinskom gregorijanskom sveučilištu u Rimu, a njegova teza pod naslovom Tomistička terminologija interiornosti objavljena je 1949. godine.

Ova teza nije bila njegovo najvažnije djelo. Otac Busa je također i autor poznatoga djela Indeks Thomisticus objavljenoga u 56 svezaka od gotovo tisuću stranica. To djelo na neki način predstavlja njegov dublji životopis. Otac Busa je na klasični, isusovački način, otišao dalje: osim što je bio profesor tomističke filozofije (i poliglot koji je osim svoga maternjega jezika talijanskoga, znao aktivno govoriti i na latinskom, grčkom, njemačkom, francuskom, engleskom i španjolskom), bio je i izumitelj hiperveza.

Stefano Lorenzetto, novinar L’Osservatore Romano rezimira cjelokupan Busov rad navodeći: „Ako pretražujete po internetu, zahvalite ocu Busi; ako s jedne stranice dolazite na drugu klikom na vezu označenu plavom bojom, i to zahvalite ovom isusovcu. Ako koristite računalo za pisanje e-poruka i tekstualnih dokumenata, zahvalite isusovcu ocu Robertu Busi.”

Jednom prilikom kada je Busa završio svoj Indeks Thomisticus (posao koji je radio oko 50 godina i koji je obuhvaćao devet milijuna riječi, kako je objašnjeno u članku objavljenom u isusovačkom časopisu SIC u Venezueli), sastao se s osnivačem IBM-a Thomasom Watsonom kako bi realizirali digitalnu verziju Indexa s namjerom da se čitatelju istraživaču omogući brži pristup traženim podacima. Međutim, Watson mu je objasnio da tadašnja računala ni na koji način ne mogu povezati sadržaje na način na koji on to želi.

Otac Roberto je, naravno, nastavio inzistirati.

Napokon, ovaj je razgovor rezultirao stvaranjem projekta koji je uključio strukturu za razmjenu i povezivanje informacija između različitih izvora, putem veza. Stoga, sljedeći put kada kliknete na hipervezu, obvezno recite: „Hvala Busa!”