Početna stranica » Isuse, budi mi Isus!

Isuse, budi mi Isus!

135 pregleda

„Isuse, budi mi Isus!“ Tako moli Niels Stensen u danima svoje bolesti i samoće u Schwerinu. „Isuse, budi mi Isus!“

Niels Stensen (1638 – 1686) je bio poznati danski liječnik. Kao znanstvenik i istraživač, imao je ugleda u čitavoj Evropi. liječničku je znanost obogatio otkrićima na području žlijezda i mišića. Razvio je program istraživanja mozga a svojim je radovima na području zoologije i embriologije također pobudio pažnju. Svojim geološkim radovima postao je utemeljiteljem kristalografije.

Godine 1667. postao je Niels u Firenci katolikom. Svećeničko ređenje primio je 1675. Nakon posvećenja za biskupa u Rimu (1677) djelovao je tri godine u Hannoveru kao apostolski vikar a poslije toga došao je u Münster za pomoćnog biskupa. Za vrijeme svoje biskupske službe posjetio je mnogobrojne župe svoje biskupije, dijelio sakrament potvrde, posvećivao crkve i oltare. U mnogim župnim arhivima čuva se uspomena na njegovo djelovanje. Godine 1683. vratio se u nordijsko misijsko područje. Umro je u Schwerinu 28. studenoga 1686. od nekakve teške bolesti, a da ga pravodobno nije mogao posjetiti svećenik iz Lübecka kako bi bio uz njega u času njegove smrti.

Jedan je danski filozof rekao o Nielsu Stensenu: „Pred vama nije umorni čovjek, tražitelj mira, zasićenjak koji sve napušta, niti skrhani samrtnik. Pred vama je čovjek, koji stoji na vrhu svoga djelovanja, jedan od najpoštovanijih ljudi Evrope, koji se usudio sve napustiti da bi zadobio jedno što je za njega postalo sve. Odbacio je sve, čast, moć i zlato da bi živio u siromaštvu i oskudici. Kako je ranije svoje metode u znanosti dosljedno provodio i dosegao jezgru problema, tako sada svoje kršćanstvo živi do krajnjih granica.“

Kao da u ovim riječima odjekuju riječi apostola Pavla: „Ali sve to što mi je bilo vrijedno, izgubilo je u mojoj cijeni vrijednost za me zbog Krista. Štoviše, sve sada gubi u mojoj cijeni vrijednost zbog najveće prednosti: spoznaje Krista Isusa, moga Gospodina. Radi njega sam sve žrtvovao, i sve smatram blatom, da Krista dobijem i da budem u njemu“ (Fil 3,7-9a).

Iz perspektive ličnosti Nielsa Stensena dobiva na važnosti molitva Isusu: „Isuse, budi mi Isus!“ Neobična formulacija poziva nas na razmišljanje o ovoj riječi.

Ime Isus znači: Bog je naše spasenje. Bog je naš spas. Bog je naš Spasitelj. Tako je ime koje Isus nosi – obećanje. A istodobno i nešto više! Obećanje da je Bog naš spas postaje živa stvarnost u njegovu Sinu Isusu. Iz njegovih očiju gleda nas Bog. Njegovim nas rukama Bog blagoslivlja. U njemu se Bog pokazuje našim Spasiteljem i Otkupiteljem.

Za svoj biskupski znak izabrao je Niels Stensen srce s križem na njemu. Kao anatom, istraživao je ljudsko srce. Kao dušobrižnik, poznavao je ljudsko srce. Prirodne znanosti i liječništvu dostižu svoje granice ondje gdje se radi o najdubljim pitanjima čovjeka. Zadnji odgovor može dati jedino Bog, koji je čovjekovo spasenje. U Isusu postaje Božje spasenje za nas osobnom nazočnošću. Vjerujući u to, molimo: „Isuse, budi mi Isus!“

Tekst “Isuse, budi mi Isus!” odlomak je iz knjige “Na krilima nade” njemačkoga biskupa mons. Reinharda Lettmanna. Knjiga je u prijevodu Luke Markovića objavljena u nakladi Svjetla riječi. Knjigu možete poručiti pozivom na broj telefona +387/33 726 200 ili online kupovinom ovdje.