Početna stranica » Ispraćaj fra Leona Kikića

Ispraćaj fra Leona Kikića

153 pregleda

U oratoriju sv. Pavla na Nedžarićima u Sarajevu, 20. siječnja 2019. upriličena je misa zadušnica i ispraćaj tijela fra Leona Kikića, preminuloga bosanskog franjevca, svećenika i profesora na Franjevačkoj teologiji. 

Svetom misom predsjedao je mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki uz koncelebraciju više od 70 svećenika. Propovijed je izrekao fra Mile Babić, gvardijan samostana sv. Pavla u kojem je pokojni fra Leon proveo svoje bogoslovske dane i nepune četiri godine kao član profesorskoga zbora. U propovijedi gvardijan Babić zahvalio je Bogu na daru života fra Leona i posebno istaknuo njegovu jednostavnost, odgovornost, brižnost i plemenitost.

Nakon popričesne molitve od pokojnika su se oprostili: u ime provincije Bosne Srebrene provincijalni ministar fra Jozo Marinčić; u ime vrhbosanskoga nadbiskupa Vinka kard. Puljića i Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu oprostio se mons. Pavo Jurišić, kanonik Vrhbosanskog kaptola; u ime studenata Franjevačke teologije riječi zahvale izrekao je bogoslov fra Stjepan Orkić, a u ime profesora od pokojnika se oprostio dekan Franjevačke teologije fra Danimir Pezer. U ime generalne uprave Franjevačkog reda pismo sućuti uputio je generalni definitor fra Ivan Sesar. Svoje izraze sućuti uputili su i brojni pripadnici kulturnog, znanstvenog i političkog života naše države i zemalja u okruženju.

Na koncu mise izmoljeno je opijelo za dušu pokojnog fra Leona, a njegovo tijelo ispraćeno je za Tuzlu gdje će sutra u samostanskoj i župnoj crkvi sv. Petra i Pavla biti upriličena misa zadušnica u 12 sati nakon čega će uslijediti obred sprovoda na rimokatoličkom groblju Borić.

“Uskrsnuće probija zid smrti, onaj neprobojni zid između prolaznosti i raspadljivosti svijeta, s jedne strane, i vječnosti s druge strane. I zato se sav naš kršćanski život svodi, zapravo, na tu jednu jedinu temu, na uskrsnuće. Sva naša vjerska stremljenja, sve naše vjerske nade, sva naša očekivanja teže tom svom krajnjem cilju koji je uskrsnuće.”- Iz uskrsne propovijedi fra Leona Kikića u Tuzli 1. travnja 2018. godine

Pokoj vječni daruj mu, Gospodine. I svjetlost vječna neka mu svijetli!

Fra Antonio Gašić