Početna stranica » Vestern ne zastarijeva

Vestern ne zastarijeva

206 pregleda

Vestern je postao epopeja o jednom povijesnom trenutku koji je izrastao u legendu

Vestern je, u najvećem broju slučajeva, film akcije i spektakla, čija se radnja odvija u ambijentu američkog Zapada, u vrijeme osvajanja „divljih“ predjela Novoga svijeta, u doba sukoba s Indijancima, uglavnom negdje između 1840. i 1900. O osvajanju Zapada i rađanju američke nacije najprije su se ispredale mnogobrojne priče, balade, anegdote, zasnovane na stvarnim događajima zabilježenim u tadašnjem tisku. Takvi događaji i slikoviti ambijenti pokazali su se kao veoma pogodni za filmski medij. A događaja u to vrijeme niti u kojem slučaju nije manjkalo: potrage za zlatom, sukobi između bijelog i crvenog čovjeka, borbe protiv odmetnika, kauboji koji prerijama jure na konjima, secesionistički ratovi, krađe stoke… Vestern je tako postao epopeja o jednom historijskom trenutku koji je izrastao u legendu. Pojedini povjesničari smatraju Porterov film Velika pljačka vlaka prvim vesternom (1903).

Majstor vesterna i veteran ovoga filmskog žanra svakako je John Ford i njegovo remek djelo Poštanska kočija (1939).

Vestern ima svoje ustaljene junake, tipičan ambijent i konvencionalnu dramaturgiju koja se uglavnom svodi na sukob između šerifa koji nastoji zavesti red u malome, osamljenome prerijskom gradiću i riješiti se bande odmetnika koji teroriziraju građane. S vremenom su se razvili i neki podžanrovi vestern filmova:

Špageti-vesterni

Tijekom šezdesetih i sedamdesetih u Italiji se dogodio preporod vesterna sa “špageti-vesternima” ili “italo-vesternima”. Mnogi od ovih filmova bili su niskobudžetne produkcije, snimani na lokaciji izabranoj zbog jeftine ekipe i troškova produkcije. Primjerice filmovi Sergia Leonea imaju parodijsku dimenziju (čudna uvodna scena u filmu Bilo jednom na Divljem Zapadu je preinačenje uvodne scene vesterna Freda Zinnemanna Točno u podne) koja im daje drugačiji ton od holivudskih vesterna.

Osterni

Vesterni istočno-europske produkcije bili su popularni u istočno-europskim komunističkim zemljama. “Crveni vesterni” ili “ostern” filmovi obično sa simpatijama prikazuju američke Indijance, kao ljude koji se bore za svoja prava, što je bilo u suprotnosti s američkim vesternima toga vremena. U nedostatku autentičnih Indijanaca, u ulogama Indijanaca često su nastupali ljudi s područja bivše Jugoslavije i Turske.

Revizionistički vesterni

U studijama žanra, filmovi koji mijenjaju tradicionalne elemente žanra nazivaju se “revizionistički”.

Acid vesterni

Acid vestern je alegorijski, kultni vestern i underground-film o eponimskom junaku – nasilnom, u crno obučenom revolverašu – i njegovom misijom prosvjećivanja. Film je pun bizarnih likova i događanja, osakaćenih i patuljastih performera i jakih doza kršćanskog simbolizma i istočnjačke filozofije.

Suvremeni vesterni

Njihova se radnja većim dijelom odvija na američkom Zapadu te otkriva razvoj mentaliteta Starog Zapada krajem dvadesetog stoljeća. Ovaj podžanr obično uključuje likove karakteristične za Stari Zapad koji se bore sa “suvišnošću” u “civiliziranom” svijetu koji odbija njihovo zastarjelo shvaćanje pravde. Primjeri su Bilo jednom u Meksiku (2003) Roberta Rodrigueza, kontroverzni film o homoseksualnim kaubojima Anga Leeja, Planina Brokeback (2005) i drugi.

SF vesterni

Ovi filmovi kombiniraju znanstveno-fantastične teme ili futurističke elemente s vestern okruženjem. Primjeri su serijal Mračni toranj Stephena Kinga, Povratak u budućnost 3, Westworld i Divlji zapad.
Preporučujem vam da obnovite sjećanja i pogledate kultne vesterne uvijek i iznova napete, uzbudljive, duhovite i romantične.