Početna stranica » Hwaseong, Južna Koreja: Grad muzej

Hwaseong, Južna Koreja: Grad muzej

165 pregleda

Ovo je južnokorejski grad u provinciji Gyeonggi, nedaleko od Seula, koji ima poznatu kraljevsku rezidenciju, grobnicu i tvrđavu koje se nalaze na listi UNESCO-a. Grad je povezan linijom podzemne željeznice s glavnim gradom Južne Koreje Seoulom. Inače, ovaj grad s okolinom poznat je u Južnoj Koreji po najvećim površinama poljoprivrednoga zemljišta bilo kojega grada ili okruga u provinciji Gyeonggi.

Iako je sam grad Hwaseong smješten u zapadnom području Korejskoga poluotoka, koje dolazi u red područja s blagom zimom, ipak ima vrlo specifičnu klimu. Tako su zimske temperature uz relativno blisku morsku obalu Žutoga mora jako niske. Razlog tomu je stalni prodor sibirskoga hladnog zraka, koji dolazi izravno u zapadne ravnice Korejskoga poluotoka, čineći ta područja hladnijima i pored bliskosti toploga mora. Za razliku od zime, ljeta su ekstremno topla s velikom zračnom vlagom koju donose ljetni kišni monsuni. U tom razdoblju kiša pada nekoliko minuta te prestaje, da bi ponovno padala za kojih 20 – 30 minuta. Tako je najbolje obići ovo područje sredinom proljeća ili jeseni.

Činjenice o gradu

Za razliku od drugih južnokorejskih gradova, demografska struktura ovdje je nešto drukčija jer u gradu postoji 49 % muškaraca i 46 % žena koji su Korejci te 5 % stranaca oba spola. U drugim gradovima odnos spolova je obrnut te žene dominiraju. Grad broji oko 750 tisuća stanovnika, a podijeljen je u četiri gradića s devet područja. U religijskom pogledu, grad ima oko 45 % kršćana i 55 % budista. Iz toga razloga u gradu i okolici nalazimo veliki broj crkava, a velika neogotička katedrala dominira pejzažom grada. Na brdu koje dominira na sjeveroistoku grada, u šumskom području iznad kraljevske palače su velike statue Bude i budistički hram.

Također, grad je poznat po poljoprivrednoj proizvodnji, a prednjači u proizvodnji meda i dinja koje su na korejskom tržištu iznimno skupe. Tu su i druge kulture, od riže, do ljutih paprika od kojih rade ukusne paste. Također tu je i nezaobilazni Zhen-shen, ili kako ga oni zovu korijen života. Pored rečenoga poznati su i po proizvodnji mesa, kao i mliječnih proizvoda, a po tome se razlikuju od ostalih regija pokrajine Gyeonggi-doa, a ne samo Južne Koreje. Pored rečenoga, tu je i poznati slatkiš Hangwa koji također rade lokalne tvrtke kao specijalitet, a sličan je našim žele bombonima u obliku različitoga voća.

Grad se tijekom svoje povijesti suživio s prirodom pa tako danas ima tri simbola, žuti cvijet forsitije, drvo ginka i goluba što predstavlja ljubav, zdravlje i mir. I pored svoje miroljubivosti, grad je stradao tijekom Korejskoga rata, ali se tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina oporavlja, da bi osamdesetih i devedesetih počeo prednjačiti po svom razvoju.

Njegova je povijest burna i značajna zbog čega je uvršten na listu UNESCO-a, a to je stara tvrđava i kraljevska palača.

Kada je kralj Joseon Jeongjo potkraj 18. stoljeća preselio grob svoga oca u Suwon, okružio ga je snažnim obrambenim zidinama koje je napravio poznati vojni arhitekt toga razdoblja Jeong Yakyong koji je u tvrđavu ugradio sva znanja o fortifikacijama koja su bila poznata na zapadu i istoku, jer uključuje ideje nekih od najboljih primjera fortifikacija u Europi i istočnoj Aziji. Masivni zidovi, koji se protežu na 5,74 km, još uvijek su u dobrom stanju, a u zidinama postoje četiri kapije s bastionima, artiljerijskim kulama, ravelinima, platformama i drugim značajkama za tvrđavu toga tipa.

Tvrđava Hwaseong

Tvrđava je građena kamenjem i opekom u obrambenu svrhu, s masivnim zidovima koji obuhvaćaju površinu od 130 ha i prate topografiju kopna. Rijeka Suwoncheon s glavnim tokom teče kroz središte tvrđave.

Tvrđava Hwaseong imala je veliki utjecaj na razvoj korejske arhitekture, urbanizma, pejzaža i srodne umjetnosti. Od tvrđava u Kini i Japanu razlikovala se po tome što je kombinirala vojne, političke i trgovačke funkcije. Tako je pažljivim planiranjem dobivena kombinacija stambenih i obrambenih karakteristika uz primjenu tadašnjih znanstvenih saznanja te predstavlja vrhunac vojne arhitekture 18. stoljeća. Hwaseong je jedinstven i po tome što pokriva ravni i brdoviti teren, prilagođavajući teren za maksimalnu obrambenu efikasnost. Inače, tvrđava prikazuje važna dostignuća u gradnji i uporabi materijala koji odražavaju razmjenu znanstvenih i tehničkih dostignuća, a imala je veliki utjecaj na razvoj korejske arhitekture, urbanizma, pejzažnoga uređenja i srodne umjetnosti.

Tvrđava se izvorno sastojala od 48 odvojenih elemenata sklopljenih u jednu cjelinu, uključujući glavne kapije, poplavne kapije, promatračke kule, zapovjedna mjesta, platforme za lansiranja projektila i više mjesta za strelice, tu su i zatvoreni bastioni za teško vatreno oružje, ugaone kule, tajne kapije, tornjevi sa svjetionicima, platforme za čuvanje vrata, mali bastioni i bunkeri. Dio tih fortifikacija je u međuvremenu uništen velikim poplavama, ratom, ali i kako bi se mogla izgraditi suvremena gradska prometna mreža.

Preostali dio tvrđave je u dobrom stanju, ali njezino očuvanje i održavanje zahtijevaju znatna sredstva i vještine. Najveći faktor rizika za Hwaseong je požar koji može oštetiti drvene dijelove njegove arhitekture. Drugi rizik je invazivna korovska vegetacija koja bi mogla oštetiti kamene zidove tvrđave i druga obilježja te se danas redovito uklanjanja korovska vegetacija, a postoji zaduženo osoblje.

Tijekom Korejskoga rata nanesena je znatna šteta nekim dijelovima tvrđave. Kapije Janganmun i Changnyongmun bile su potpuno uništene, a dijelovi zidova srušeni. Međutim, radovi na obnovi započeti su 1964. godine, a obavljaju se periodično i danas te su izvedeni u skladu s načelima Venecijanske povelje i Nara, temeljenim na iscrpnim povijesnim informacijama. Danas postoji stalni 24-satni sustav nadzora na tvrđavi s redovitim dnevnim i noćnim patrolama oko tvrđave.

Danas tvrđavom upravlja Zaklada Suwon Hwaseong osnovana pod nadležnošću grada, a odgovorna je za upravljanje objektima, projekte za ostvarivanje prihoda i promociju turizma.