Početna stranica » Hrvatski glazbeni genij i mučenik

Hrvatski glazbeni genij i mučenik

122 pregleda

Povodom 130. obljetnice rođenja i 74. obljetnice mučeničke smrti dr. fra Bernardina Sokola, hrvatskog glazbenika, u Kaštel Sućurcu, rodnom mjestu fra Bernardina, u petak  28. rujna, u župnoj crkvi sv. Jurja služena je misa zadušnica, koju je predvodio fra Šimun Škibola.Nakon mise zadušnice, vjernici su se s upaljenim svijećama, uz pratnju župnog zbora, uputili prema spomen obilježju fra Bernardina Sokola na novom lokalitetu na sućuračkoj rivi, gdje je izmoljeno opijelo.

U sklopu obilježavanja 130. obljetnice fra Bernardinovog rođenja i 74. obljetnice smrti, u subotu 29. rujna u 19 sati u kino dvorani ‘Sveti Juraj’ u Kaštel Sućurcu. pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, predstavljen je zbornik Fra Bernardin Sokol. Zbornik slavlja i radova sa znanstvenog skupa o 130. obljetnici rođenja, održanog (18.-20. svibnja u Splitu i Kaštelima), objavljen u nakladi Franjevačke provincije Svetog Jeronima, Zadar i  Društva za očuvanje kulturne baštine „Bijaći“, Kaštel Kambelovca, u povodu rođenja i  mučeničke smrti, ovog hrvatskog glazbenog genija i mučenika, fra Bernardina Sokola (1888.-2018.), kojeg su komunisti na smrt pretukli, 28. rujna 1944., bacili u more između otočića Badije kraj Korčule i Orebića.

Zbornik na 480 stranica sažimlje radove sa znanstvenog skupa održanog u svibnju ove godine, a sastavljen je od dva dijela: prvi obuhvaća program i tijek slavlja, a drugi znanstvene radove (27 autora) te opis svih tiskanih skladba u nizu Pjevajte Gospodinu pjesmu novu, koju je priređivao i objavljivao Sokol, te kazalo i zahvalu sponzorima-darovateljima i medijima.

Uz pozdravnu riječ priređivača i organizatora Sokolovih Dana dr. fra Bernardina Škunce, Zbornik su predstavili prof. dr. Hana Breko Kustura, muzikologinja (Zagreb, HAZU), koja je rasvijetlila fra Bernardinov glazbeni opus na nacionalnoj razini i prof. dr. Josip Dukić, povjesničar (KBF, Split), koji je govorio o činu i okolnostima ubojstva fra Bernardina Sokola, a završno riječ imao je dip. eoc. Milivoj Bratinčević. Uz predstavljanje Zbornika, krasnoslovljem sudjelovala je Ksenija Prohaska, nacionalna prvakinja HNK Split, a  pjesmom klapa ‘Sveti Juraj’ HRM, Split i Župni zbor sv. Jurja Kaštel Sućurac. Voditeljica programa bila je Lejdi Oreb.