Početna stranica » Hrast – lat. Quercus

Hrast – lat. Quercus

246 pregleda

Hrast lužnjak Quercus robur (cer, dub, đer, lužnik, lužnjak, rošnjak, beljik)

Hrast kitnjak Quercus sessiliflora (crnik, črepinjak, brdnjak, srč, taljig, gorun)

Stručnim nazivima navedene su dvije vrste listopadnih hrastova koje su međusobno dosta slične, a obje su ljekovite i jednako se primjenjuju. To su i do 40 m visoka listopadna stabla koja mogu postići i preko tisuću godina starosti. Te dvije vrste hrastova razlikuju se u peteljkama listova, plodova, vremenu cvatnje i vremenu opadanja listova. Kora je s mladih grana glatka, a na starima i deblu karakteristično je raspucala. Listovi su dugi do 15 cm i nesimetrično su krpasto izvijugani. Cvatu sitnim i neuglednim cvjetovima od travnja do svibnja, a ubrzo nakon cvatnje listaju. Plod je žir koji dozrijeva početkom jeseni: u kitnjaka je na kratkoj stapci, a u lužnjaka na dugoj.

Pradomovina hrasta su sjeverni dijelovi zemaljske kugle. Navedeni hrastovi rasprostranjeni su diljem Europe. Lužnjak uspijeva ponajprije na vlažnim tlima u nizinskom području, dok kitnjak raste na sušim staništima, najčešće na padinama nižih obronaka.

Ljekovita svojstva i primjena: Široku primjenu u prvom redu ima hrastova kora, ali se također upotrebljavaju i listovi koje beremo ljeti te sušimo u hladu i na propuhu, a plodove skupljamo u listopadu. Kora s mladih grana skida se u proljeće. Suši se vrlo brzo, ali je najučinkovitija svježa. Sadrži mnogo tanina, kvercin, kvercit, šećer, pektinske tvari i škrob. U žiru se nalaze slične tvari. Stajanjem se one gube pa je potrebno zalihe obnavljati po mogućnosti svake godine. Hrast, a naročito njegova kora, pomaže kod proširenja vena, krvarenja, hemoroida, ispucane kože, ekcema, gnojnih rana, katara crijeva, čireva i potkožnih čireva, lupusa (tuberkuloza kože), angine, upale ždrijela, čira na želucu i crijevima, upale sluznice želuca i crijeva, proljeva, povraćanja krvi, ispadanja čmara i fistule u tom dijelu crijeva, pomaže u zadržavanju mokraće, veže otrove i pomaže njihovo izbacivanje iz tijela pa se primjenjuje kod ujeda zmija i otrovnih kukaca.

Čaj: Jednu veliku žlicu hrastove kore kuhamo 10 minuta u pola litre vode. Taj čaj posebno koristi protiv krvarenja čira na želucu i dvanaestercu, akutne upale želuca i crijeva, kroničnih upalnih pojava bubrega, žutice i oštećene jetre, šećerne bolesti, pojačane radi teške upale želuca i crijeva, krvavoga kašlja, krvavoga povraćanja i svih unutrašnjih krvarenja kad su svi lijekovi zakazali. Čaj veže uza se otrove i tako pročišćava tijelo pa ga je zato osobito dobro popiti kod… (…)