Početna stranica » Gospa od Zdravlja proslavljena u župama Sućuraj i Gdinj

Gospa od Zdravlja proslavljena u župama Sućuraj i Gdinj

203 pregleda

U župama Sućuraj i Gdinj, koje na istoku otoka Hvara pastoriziraju bosanski franjevci, svečano je proslavljena Gospa od Zdravlja. Misno slavlje u Sućurju predvodio je župnik fra Stipo Marčinković, a u Gdinju župnik fra Mario Divković.  Liturgijsko pjevanje u Sućurju predvodio je župni ženski zbor, a u Gdinju muški i ženski pučki pjevači.

Župnik Marčinkvić u propovijedi je istaknuo kako je Zlo, u Bibliji označeno likom zmije  –lukavo. Ono pomoću laži zavodi Evu i Adama i čini ih neposlušnima volji Božjoj, a to izaziva teške posljedice u njihovu životu i životu njihovih potomaka. Nasuprot tomu, Blažena Djevica Marija je bila poslušna volji Božjoj kao i njzin Sin Isus Krist. To donosi spasenje ljudskom rodu, a ono drugo stvara pakao među ljudima. I danas je vidljivo neprijateljstvo između roda Zmije i Marijinog roda. Isus i njegovi istinski sljedbenici doista satiru glavu Zlu, Zmiji, ponajprije istinom, pravdom i ljubavlju, dok im sljedbenici Zla svojim lažima stalno zagorčavaju život i spremni su ih ubiti. No, Gospa je tu. Kako je vodila brigu o svome sinu Isusu tako vodi brigu i o ljudima i ljudskom rodu. To se najbolje vidi u događaju u Kani Galilejskoj, kada Isus pretvara vodu u vino koje je znak radosti. Marija je pomogla da se ljudska nevolja pretvori u radost. Uz to, Isus nam je s križa poručio: „’Sinko, evo ti majke.’ To je majka koja je uz nas svoju djecu na svim našim križnim putevima, koja stoji uz svako svoje nevoljama raspeto dijete”, rekao je župnik Marčinković.

Fra Mario je u propovijedi ukazao na važnost slavlja marijanskih blagdana te govorio o povijesti nastanka slavlja Gospe od zdravlja. „Često se utječemo Blaženoj Djevici Mariji da nas zagovara kod dobroga Boga, da nam udijeli tjelsno zdravlje, a zaboravljamo svoje duhovno zdravlje. U vrijeme pandemije koronavirusa činimo sve da spriječimo širenje virusa te tako zaštitimo sebe i svoje bližnje. To je hvale vrijedno, ali na današnji dan potrebno je upitati se što činimo za svoje duhovno zdravlje? Vjerujemo da ćemo na današnji blagdan zastati u ovom užurbanom vremenu i malo promisliti o svome duhovnom životu”, rekao je fra Mario i pozvao svoje župljane da pohode staru crkvu „Gospe od zdravlja” koja se obnavlja te da se pomole za duhovno i tjelesno zdravlje svih Gdinjana na kojem god kontinentu bili.  

Nakon misnoga slavlja kroz oba dijela Sućurja, kroz Gornju i Donju Bandu, prošla je tradicionalna procesija u kojoj su Gospin kip nosili Ante Franičević, Martin Modrić, Ivica Marinov, Jure Kačić Bartulović te Zoran i Ivan Mihaljević. Na čelu procesije veliki križ s Gospinom slikom i slikom zaštitnika Sućurja sv. Jurja nosio je lučki kapetan Vice Franičević.

U Gdinju je procesija obišla oko župne crkve sv. Jurja. Gospin kip nosili su Vinko Ćurin i sin mu Antonio Ćurin, Dinko Visković, Antun Trbuhović, Ante Visković te Ivan Visković. Bandiru (zastavu) Gospe od Zdravlja, koju je prije nekoliko godina darovala Snježana Lozovina rodom iz Gdinja, nosio je Marko Visković.

Stipo Marčinković