Početna stranica » Duhovna oprema i oružje – opasač istine

Duhovna oprema i oružje – opasač istine

200 pregleda

Svakodnevno se opasujmo istinom Božje Riječi i ustrajno gradimo svoju kuću života na čvrstoj stijeni Božje istine, jer „svrha je Božje zapovijedi ljubav iz čista srca, dobre savjesti i neprijetvorne vjere (usp. 1 Tim 1, 5).

Kao kršćani, kao duhovno-tjelesna bića, pozvani smo aktivno se uključiti u duhovnu borbu protiv zla i Zloga. Bog nam nudi svoju opremu i oružje za taj boj: „Držite se dakle! Opašite bedra istinom, obucite oklop pravednosti, potpašite noge spremnošću za evanđelje mira! U svemu imajte uza se štit vjere: njime ćete moći ugasiti ognjene strijele Zloga. Uzmite i kacigu spasenja i mač Duha, to jest Riječ Božju” (Ef 6, 14-17). Promatrajući bojnu opremu i oružje rimskoga vojnika, sv. Pavao, potaknut Duhom, opisuje ovdje duhovnu opremu i oružje.

Opasač (remen, kaiš) rimskoga vojnika nije samo ukras nego i bitni dio vojne opreme. Napravljen od čvrste kože, obložen metalnim pločicama, opasan oko bokova, služio je kao zaštita najranjivijih dijelova tijela. Kad bi se vojnik spremao za boj, prvo bi stavljao opasač, a onda za nj zadjenuo noževe i mač. Zatim bi tuniku, koja se spuštala niz kratku suknju, zavlačio za opasač da bi se lakše i slobodnije kretao.

U Bibliji ima nekoliko poziva na duhovnu spremnost, na budnost koja se opisuje kao „opasivanje bokova”. Tako nas Isus poziva da budno čekamo Njegov dolazak opasanih bokova i s upaljenim svjetiljkama (usp. Lk 12,35). Potaknut Isusovim riječima, Petar nas poziva da opašemo bokove svoje pameti, da budemo trijezni i da se savršeno pouzdajemo u milost koju nam donosi Objavljenje Isusa Krista (usp. 1 Pt 1,13). Pavao, naprotiv, povezuje pojas s istinom. Koristiti opasač istine prvenstveno znači biti učvršćen i ukorijenjen u istini Božje riječi. Naime, Božja je riječ istina (usp. Iv 17,17). Stoga je istina temelj na kojem počiva sva duhovna oprema. Isus kaže: „Ako ostanete u mojoj riječi, uistinu ste moji učenici; upoznat ćete istinu i istina će vas osloboditi” (Iv 8, 31-32). Ako se budemo opasivali istinom, bit ćemo zaštićeni od laži samoga Neprijatelja. Nadalje, biti opasan istinom znači biti iskren pred Bogom i ljudima. Opasani istinom, ne dopuštamo da nas laži i neispovjeđeni grijesi odvoje od Boga. Štitimo se od licemjerja. Stoga, ako boravimo u istini, ako hodimo u istini, ako govorimo istinu, onda smo duhovno spremni za svaku situaciju.

U svakodnevnom životu trebamo biti svjesni da Sotona lažima napada istinu o Bogu i nama, jer je on otac svih laži (usp. Iv 8,44). On posebno cilja na Božja obećanja bacajući na njih sjeme sumnje kao što je učinio u Edenu: „Zar vam je Bog rekao …?” Ako nas uspije zavesti da posumnjamo u Božju dobrotu i istinitost, onda će druge laži slijediti jedna za drugom dok, na koncu, ne postanemo posve zbunjeni, obeshrabreni i poraženi. Često nas zloduh nagovara da ostavimo teški i strmi put koji vodi u pravi život, a da prihvatimo kraće i lakše putove do (lažne) sreće. Isusova kušnja u pustinji pokazuje nam da se sotonske laži i poluistine mogu pobijediti samo u poslušnosti Božjoj Riječi (usp. Mt 4, 1-11). Česta je demonska taktika da ubaci laži i poluistine u naš um. Ne vjerujmo tada „svojim” mislima, nego obećanjima koja nam je dao Bog. Bilo bi dobro tada naglas izgovarati Božja obećanja jer je Bog vjeran: neće pustiti da budemo kušani preko svojih sila, nego će s kušnjom dati i ishod da možemo izdržati (usp. 1 Kor 10,13). Ako padnemo u sumnju i nevjeru, tada otvorimo svoje srce Riječi Božjoj i dopustimo Duhu Svetom da nas dovede do istine. Ne dopustimo da nas krivnja i optužbe Zloga udalje od Boga, nego se pokajmo za svoje grijehe i opašimo remenom nepromjenjive istine Sv. pisma. Bog je, naime, istinit i održat će svoja obećanja (usp. Heb 6, 18-19).

Stoga, svakodnevno se opasujmo istinom Božje Riječi i ustrajno gradimo svoju kuću života na čvrstoj stijeni Božje istine, jer „svrha je Božje zapovijedi ljubav iz čista srca, dobre savjesti i neprijetvorne vjere (usp. 1 Tim 1, 5).