Početna stranica » Duhovna obnova i promocija Svjetla riječi u HKM Lausanne – Wallis

Duhovna obnova i promocija Svjetla riječi u HKM Lausanne – Wallis

131 pregleda

U četvrtak, 4. travnja u Hrvatskoj katoličkoj misiji Lausanne – Wallis započela je korizmena duhovna obnova koju je predvodio tajnik Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Damir Pavić. Prva večer duhovne obnove upriličena je u srcu švicarskih Alpi, u mjestu Zermatt – Täsch. Na početku duhovne obnove prisutnima se obratio fra Vlado Ereš, voditelj Hrvatske katoličke misije i franjevac Hercegovačke franjevačke provincije.

Potom je uslijedilo misno slavlje koje je predvodio fra Damir. Okupljene je u propovijedi potaknuo da svome bližnjemu govore srcem, jer ako komuniciramo srcem tek tada možemo nešto učiniti. „S ljubavlju govoriti vjernicima o Isusu daje smisao našim životima u kojima često doživljavamo razočarenja jer smo se uzdali u prolazne i nevrijedne stvari. Stvorili smo sebi zlatno tele kojemu se klanjamo i štujemo ga više nego Boga. Međutim, nutarnja sreća ne dolazi od prolaznih stvari ovoga svijeta“, naglasio je fra Damir, te je potom dodao kako se često nalazimo na vjetrometini života i da su prema nama usmjerene mnoge oluje, a ono što nam može dati snagu jest sveta misa od koje trebamo živjeti. „Sveta misa hrani našu dušu, a na tome Bogu trebamo uvijek zahvaljivati. Zahvaljivati mu onako kako je to činila Blažena Djevica Marija“, zaključio je fra Damir. Nakon svete mise uslijedilo je Klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu.

Drugoga dana, u petak 5. travnja, večer molitvene obnove održana je u mjestu Visp. Prije svete mise svi koji su željeli imali su prigodu za sakrament svete ispovijedi, a za to vrijeme vjernici su molili križni put kojega je predvodio voditelj misije fra Vlado Ereš. Potom je molitveni program predvodio fra Damir koji je ove večeri vjernike ohrabrio da s ljubavlju i srcem slušaju druge oko sebe jer nam u ovome svijetu danas najviše treba srca. Potom je govorio o važnosti križa u našim životima: „Tko ne uzme svoga križa i ne slijedi Isusa ne može biti njegov učenik, a Isusa bez križa nema. Marija je imala najviše križeva, ali je imala snage prihvatiti ga i s ljubavlju nositi. Zato imajmo i mi snage prihvatiti ga jer nas on nosi u život. I naučimo jedni druge blagoslivaljati znakom križa“, zaključio je fra Damir svoje promišljanje.

Sljedećega dana molitveni program održan je u Neuchatelu i Ženevi gdje je voditelj obnove potaknuo roditelje da svoju djecu predaju Isusu, a sve vjernike ohrabrio kako u Mariji trebaju tražiti i pronalaziti svoju nebesku majku koja je jedina bez grijeha. U tom duhu ukazao je na važnost zajedničke obiteljske molitve.

Na Dan Gospodnji, u nedjelju 7. travnja duhovna obnova održana je u misijama Fribourg, Yverdon, Lausanne i Clarens. U duhu nedjeljnoga evanđelja fra Damir je potaknuo vjernike da nijednu osobu nikada ne prekriže, jer to ne čini ni Bog koji svakom čovjeku daje priliku za novi početak. Naglasio je kako Isus osuđuje grijeh, ali nikada ne osuđuje čovjeka.

Nakon molitvenoga programa svake večeri upriličena je promocija revije Svjetlo riječi. Osim toga, vjernici su mogli nabaviti i druge tiskane publikacije koje izdaje Franjevački medijski centar Svjetlo riječi ili se pretplatiti na ovaj magazin.