Početna stranica » Drugi najmlađi kardinal Crkve postaje dominikanski trećoredac

Drugi najmlađi kardinal Crkve postaje dominikanski trećoredac

114 pregleda

Kardinal Katoličke Crkve José Tolentino Mendonça (54 godine života), arhivist i knjižničar Svete Rimske Crkve postat će 14. studenog ove godine službenim članom Dominikanskoga trećeg reda. Ovu iznenađujuću vijest objavila je Portugalska provincija Reda propovjednika za portugalsku novinsku agenciju Ecclesia.

Ovu odluku, koja je donesena relativno kasno, k tomu na poziv Dominikanskoga reda, objašnjava činjenica da je imenovani portugalski kardinal već duže vremena imao snažne veze s nekolicinom dominikanaca kroz posao i duhovnost, a jedna zajednica časnih sestara iz Lisabona dovela ga je do spoznaje da u sebi nosu „dominikansku karizmu”. „Portugalska provincija Reda propovjednika i općenito Dominikanski red počašćeni su i žele dobrodošlicu ovomu novom članu”, objavio je provincijal dominikanaca u Portugalu fr. José Nunes.

Kardinal Mendonça rođen je 15. prosinca 1965. godine. Zaređen je 1990. godine kao 24-godišnjak za dijecezanskoga svećenika biskupije Funchal na otoku Atlantskoga oceana Madeira, autonomnoj pokrajini koja pripada Portugalu. U tom je mjestu, primjerice, rođen i slavni nogometaš Cristiano Ronaldo. Godine 2018. započeo je službu u Vatikanu i iste godine zaređen za biskupa. Već naredne 2019. godine imenovan je članom kardinalskoga zbora Katoličke Crkve.

Prema starom običaju, portugalski će Kardinal u svečanom obredu primiti bijeli dominikanski habit, a ceremonija će se održati u samostanskoj crkvi sv. Dominika u Lisabonu. Potom će pristupiti oltaru i predvoditi misno slavlje.

Podsjećamo, kao trećoredac, kardinal Mendonça neće imati obveza u odnosu prema hijerarhiji Dominikanskoga reda, nego se osobno obvezuje da će živjeti u skladu s „običajima i karizmom“ dominikanaca. Isto pravilo vrijedi i kod trećoredaca drugih redovničkih zajednica, primjerice u svjetovnom Trećem franjevačkom redu koji je kod nas aktivan u vidu Frame i Franjevačkoga svjetovnog reda.

Zanimljiva je slučajnost što je Mendonça 2019. godine primanjem u kardinalski zbor postao titularnim biskupom rimske crkve svetoga Dominika i Siksta. Inače je kardinal Mendonça jedan od pet kardinala podrijetlom Portugalaca, od ukupno 219 koliko ih je trenutno živih u svijetu. Po stažu u kardinalskom zboru pripada četvorici najmlađih, a imenovan je, zajedno s još trojicom, 5. listopada prošle godine. Povrh toga, u kardinalskom zboru mlađi je jedino još kardinal Dieudonné Nzapalainga iz Srednjoafričke Republike, s navršene 53 godine života.