Početna stranica » Druga strana priče

Druga strana priče

124 pregleda

„Larissa May, drago mi je”, čvrstim stiskom ruke predstavila mi se mlada djevojka nakon moje prezentacije na temu kako biti autentičan u svijetu prepunom filtara, šminke i očekivanja da izgledamo kao najnovija reklama neke trenutno popularne robne marke.

Gledajući me ravno u oči, pogledom koji govori više od riječi, nastavlja: „Ja sam blogerica i pišem o modi. Totalno sam se pronašla u Vašoj priči.”

U svega nekoliko minuta ispričala mi je kako je prije nekoliko mjeseci bila na tjednu mode u Manhattanu, a zadatak joj je bio pisati o reviji na koju je debelo kasnila. Bio je topao rujanski dan, a ona je bila obučena u teško odijelo od džinsa. Znojila se i živcirala što kasni. U taksiju je pokušala našminkati lice, a pri izlasku joj padne torbica iz krila i sve što je bilo u njoj prosulo se po kolniku napučenom užurbanim poslovnim ljudima. Sva je u kaotičnom stanju stigla na reviju, provjerila svoj izgled u izlogu i opalila selfie. Zadovoljna svojim izgledom i glamurom dvorane, objavila je još jednu sličicu svoga divnog života na kojemu joj drugi samo mogu zavidjeti.

Kada je revija počela, Larissa je, umjesto uobičajenoga uzbuđenja za novu kolekciju, osjetila neku tupu prazninu i osjećaj da nešto ne valja. Otvorila je pametni telefon i svoj profil na Instagramu. Prelijepe slike divnih životnih trenutaka odavale su dojmljivu priču o njezinu životu svim prijateljima i tisućama obožavatelja, zbog čega su ju zavoljeli… ali i priču koja je skrivala njezinu pravu stvarnost.

Dojam o nečemu

„Stvorila sam nerealnu priču o sebi”, rekla mi je: „Slika s revije dočarala je mirnu Larissu koja smirena i savršeno uživa u glamuru modnoga svijeta. U tom jednom trenutku nije se mogao vidjeti kaos koji me je pratio cijeloga dana – u kojemu sam bila gladna jer nisam stigla jesti, pod stresom jer sam kasnila i pod pritiskom da dobro obavim posao, sva znojna u odjeći koja je bila prikladnija za to da drugi dobiju određeni dojam o meni nego za mene samu. Shvatila sam da ne želim živjeti na taj način, i još više od toga, da ne želim biti dio ‘inspiracije’ za život u kojemu nikad ne pokazujemo drugu stranu medalje.”

Larissa je toga trenutka odlučila započeti s pokretom Half the Story (#halfthestory) koji poziva ljude da otkriju neke detalje o sebi koje inače skrivaju zbog straha da će ih drugi kritizirati, posramiti i ostaviti. Priznala je da se na početku i sama bojala ružnih komentara – jer internet je kao prozor kroz koji dopuštamo ljudima da zavire u naše živote, kroz koji nam drugi mogu pokloniti cvijet, ali i baciti kamen u lice.

Pokret je na društvenim mrežama bio izvrsno prihvaćen. Djevojke su pisale o problemima s hranom, anoreksijom i bulimijom. Neki su se pak povjerili o ovisnosti o drogama ili alkoholu, a mnogi su ispričali svoje priče o tome kako su bili silovani ili mentalno i fizički zlostavljani. Ovaj pokret postao je mnogima način da se oslobode svojih tajni i povežu s drugima koji su iskusili iste životne probleme i na taj način pomognu jedni drugima i potaknu iscjeljenje.

Nažalost, nisu svi (…)


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Svjetla riječi.
Ako još uvijek niste naš preplatnik, pretplatiti se možete ovdje ili nas za više informacija kontaktirajte na 033 726 200 i pretplata@svjetlorijeci.