Početna stranica » Dan otvorenih vrata Ureda predsjednice Republike Hrvatske

Dan otvorenih vrata Ureda predsjednice Republike Hrvatske

146 pregleda

U Zagrebu je 23. ožujka održan svečani Dan otvorenih vrata Ureda predsjednice Republike Hrvatske za Hrvate Bosne i Hercegovine. Na ovom događaju sudjelovali su predstavnici Hrvata iz svih sfera javnoga, kulturnog, političkog i crkvenog života u Bosni i Hercegovini. U Uredu Predsjednice Republike Hrvatske održan je Dan otvorenih vrata za Hrvate Bosne i Hercegovine.

Nazočnima se, dakako, obratila i predsjednica Grabar-Kitarović, ističući povijesnu prisutnost Hrvata u BiH: „Vi u Bosni i Hercegovini niste gosti, pridošlice ni nacionalna manjina, nego njezin najstariji konstitutivni narod, koji ne želi ništa drugo nego mir i ravnopravnost s druga dva naroda u zajedničkoj domovini Bosni i Hercegovini”, kazala je Predsjednica, a zatim je naglasila kako su Hrvati Bosne i Hercegovine, uz iseljeništvo i hrvatski narod i sve domoljube u Hrvatskoj, jedan od triju nosivih stupova stvaranja moderne hrvatske države i pobjede u Domovinskom ratu.

„Zato zajedno stojimo na pragu vaših prava. A to je prije svega pravo da sami birate svoje političke predstavnike, koji će vas legitimno predstavljati i zastupati na svim razinama vlasti, s pravom odlučivanja o svima pitanjima koji se tiču vaše opstojnosti i budućnosti. To uključuje i vaše pravo na vlastite nacionalne kulturne, obrazovne i medijske ustanove te na ravnopravnu javnu uporabu hrvatskoga jezika“, kazala je Predsjednica te dodala kako upravo time na najbolji način čuvaju Bosnu i Hercegovinu kao državu, ugrađuju u nju europske vrednote i otvaraju vrata njezinoj budućnosti kao buduće članice Europske unije: „Želimo da se to dogodi što prije jer Bosna i Hercegovina jest Europa, uvijek je bila Europa i treba biti Europa“.

U kulturno-umjetničkom programu sudjelovale su učenice Osnovne škole Fra Stipan Vrljić iz Sovića, članovi KUD-a Koraćanski dukati iz Koraća kod Bosanskog Broda, Orkestar limene glazbe Lašva iz Nove Bile te pjevački zbor bogoslova Franjevačke teologije iz Sarajeva Fra Nenad Dujić. Bogoslovskim zborom ravnao je maestro fra Emanuel Josić, koji je ovom prigodom izveo i solističku točku s orkestrom limene glazbe.

Na kraju službenoga dijela susreta održano je i službeno fotografiranje s predsjednicom Grabar-Kitarović, a gosti su imali priliku fotografirati se i za stolom Predsjednice Republike Hrvatske. Sve fotografije možete naći na službenoj stranici Ureda predsjednice Republike Hrvatske, na na ovoj poveznici.