Početna stranica » Đakonsko ređenje u sarajevskoj katedrali

Đakonsko ređenje u sarajevskoj katedrali

167 pregleda

Na tridesetu nedjelju kroz crkvenu godinu, 23. listopada 2022. godine, u sarajevskoj katedrali nadbiskup vrhbosanski i metropolita mons. Tomo Vukšić zaredio je za đakone petoricu mladića, a to su: kandidat Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Darko Endrich (Osijek) i četvorica kandidata Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Mile Beljo (Rama – Šćit), fra Nikola Livaja (Busovača), fra Stjepan Orkić (Tolisa) i fra Drago Blažević (Uskoplje). Uz nadbiskupa Vukšića u koncelebraciji je bilo više od dvadeset svećenika među kojima su bili provincijal Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić, predstavnik Apostolske nuncijature u BiH mons. Amaury Medina Blanco, rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa preč. Zdenko Spajić, meštri na Franjevačkoj bogosloviji fra Danijel Nikolić i fra Danimir Pezer i dr.

Nakon što je vlč. Josip Knežević navijestio evanđelje, rektor Spajić i meštar Nikolić predstavili su kandidate za red đakonata te su posvjedočili da su kandidati prikladni za đakone. Uslijedila je homilija nadbiskupa Vukšića u kojoj je kazao da su kandidati danas od svete majke Crkve dobili dar, dar koji liči na jedan nepovratni kredit sa željom da ga iskoriste kao duhovno sredstvo za svoje napredovanje u poniznosti i za služenje onima kojima je to potrebno. Također je kazao, osvrćući se na današnje evanđelje i prispodobu o oholom farizeju i poniznom cariniku, da ne smiju zaboraviti ni farizeje u svojoj okolini, ne smiju se umoriti od pružanja nove prilike takvim ljudima bez obzira koliko put to trebalo ponovo uraditi.

Na koncu homilije uslijedio je sam obred primanja reda đakonata u kojem su kandidati najprije izrazili svoju volju i kazali da su svjesni svih dužnosti koje podrazumijeva sveti red, a nakon litanija Svih svetih i posvetne molitve kandidati su uz pomoć svojih župnika obukli đakonsko odijelo, štolu i dalmatiku. Kao posljednji čin u ređenju primili su Evanđelje iz nadbiskupovih ruku.

Euharistijsko slavlje pjevanjem je uzveličao zbor pod ravnanjem fra Emanuela Josića.