Početna stranica » Đakonsko ređenje u Hercegovini

Đakonsko ređenje u Hercegovini

160 pregleda

Na blagdan svetog Stjepana Prvomučenika, u utorak 26. prosinca 2017., u župnoj crkvi Presvetog Srca Isusova, mons. Ratko Perić podijelio je sveti red đakonata trojici kandidata Hercegovačke franjevačke provincije i jednom dijecezanskom kandidatu.

Novoređeni đakoni su:

Fra Jozo Hrkać iz župe Uznesenja BDM, Široki Brijeg
Fra Jure Barišić iz župe Sv. Ante Padovanskog, Šuica
Fra Robert Kavelj iz župe Blaženoga Alojzija Stepinca, Chicago
Don Josip Radoš iz župe Srca Isusova, Kongora

U koncelebraciji s biskupom bili su fra Miljenko Šteko, provincijal, generalni vikar don Željko Majić, župnik fra Stjepan Martinović, te oko 15 svećenika. Na samom početku sv. mise biskup Ratko je pozdravio sve nazočne i čestitao Božić i blagdan sv. Stjepana. Nakon čitanja Evanđelja prozvani su kandidati za sveti red. Biskup Ratko je prisutnima, posebno ređenicima uputio prigodnu homiliju ističući zadaće đakona.

Nakon homilije uslijedili su upiti ređenicima, litanije Svih Svetih koje je otpjevao fra Zvonimir Pavičić. Đakoni su molili litanije prostirući se na pod. Slijedila je blagoslovna molitva i polaganje ruku. Nakon obreda ređenja, župnici i gvardijani su pomogli ređenicima u oblačenju đakonske odore – dalmatike. Zatim su primili evanđelistar – knjigu Evanđelja, i potom pristupili oltaru prinoseći darove za euharistijsku službu.

Na kraju svetog misnog slavlja provincijal fra Miljenko je zahvalio Biskupu na činu ređenja. Izraze radosti i čestitanja uputio je obiteljima novih đakona, ređenicima i svima koji su ih pratili na putu do oltara. Nakon liturgijskog slavlja koje je uveličao župni zbor, kao i liturgijska asistencija bogoslova pod vodstvom don Pere Miličevića, upriličena je u župnoj kući zakuska za sve prisutne.