Početna stranica » Đakonsko ređenje na Gorici u Livnu

Đakonsko ređenje na Gorici u Livnu

159 pregleda

Na četvrtu nedjelju došašća, 19. prosinca 2021. godine, u samostanskoj crkvi sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu zaređena su dvojica kandidata Franjevačke provincije Bosne Srebrene za đakone, fra Mislav Jozić i fra Zvonimir Batista.

Kandidate za red đakonata zaredio je mons. dr. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki, pod svetom misom koja je započela u 10 sati. U koncelebraciji su bili provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene, fra Jozo Marinčić, gvardijan samostana na Gorici u Livnu, fra Pere Kuliš i još dvadesetak svećenika.

Nakon predstavljanja kandidata, biskup Marko uputio je prigodnu homiliju okupljenom puku u kojoj je naglasio da kandidati za red đakonata moraju biti nositelji Krista. Također se osvrnuo na odlomak iz Djela apostolskih u kojem je riječ o službi đakona i o onome što on mora činiti kao poslužitelj mjesne i sveopće Crkve. Potaknuo je vjernike da svojim molitvama prate novozaređene đakone na njihovom putu. Nakon biskupove propovijedi ređenici su izrazili spremnost na beženstvo, na obdržavanje bogoslužja časova i na poslušnost biskupu i redovničkom poglavaru. Biskup je zatim polaganjem ruku i posvetnom molitvom udijelio kandidatima sakrament svetog reda đakonata. Liturgijsko ruho novozaređenim đakonima obukli su njihovi župnici nakon čega su ređenici primili evanđelistar iz biskupovih ruku te se pridružili služenju za oltarom. Liturgijsko je slavlje uzveličao samostanski zbor pod vodstvom prof. Ilirije Popović.