Početna stranica » Đakonsko i svećeničko ređenje

Đakonsko i svećeničko ređenje

177 pregleda

U sarajevskoj prvostolnici na prvu nedjelju Došašća upriličena je svečanost ređenja. Šestorica kandidata zaređena su za đakone, od toga pet franjevaca Bosne Srebrene i jedan kandidat za Vrhbosansku nadbiskupiju te jedan đakon za svećenika.

Sveti red podijelio im je za misnog slavlja nadbiskup metropolit vrhbosanski Vinko kardinal Puljić, u koncelebraciji s apostolskim nuncijem u BiH mons. Luigijem Pezzutom, provincijalom Bosne Srebrene i oko 40 drugih svećenika.

Misno slavlje započelo je svečanim ophodom oko katedrale, na čijem su čelu kročili ređenici. Zatim je u katedrali započela sveta misa, a nakon evanđelja, koje je navijestio đakon fra Julijan Madžar, pristupilo se predstavljanju. Kandidati su bili Anto Vrhovac, član Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa te fra Goran Barešić, fra Emanuel Josić, fra Darijo Džigumović, fra Želimir Gogić i fra Jure Šekerija, bogoslovi Franjevačke teologije. Kandidat za svećenika bio je fra Julijan Madžar, koji je 19. lipnja zaređen za đakona.

U prigodnoj homiliji nadbiskup Puljić je kandidate upozorio na posebnu pripadnost Kristu, a rodbini i prijateljima slavljenika posvijestio važnost duhovne pratnje u životima ređenika, a potom je započeo obred ređenja. Najprije su kandidati obećali poslušnost poglavarima. Zatim, dok je Crkva pjevala Litanije svih svetih, ređenici su zauzeli stav prostracije, dok su nadbiskup, svećenici i puk klečali. Onda je zareditelj položio ruke na svakog od kandidata i izmolio posvetnu molitvu, a ređenici su obukli odgovarajuće misno ruho – đakoni štolu i dalmatiku, a svećenik misnicu. Potom je nadbiskup kandidatima udijelio sveto znakovlje njihova staleža – đakonima evanđelistar, a svećeniku kalež i pliticu. Zaključno su prisutni koncelebranti s novozaređenim svećenikom izmijenili cjelov mira.

Euharistijsko slavlje nastavljeno je, a kod oltara su posluživali novi đakoni. Pred kraj misnog slavlja svi su kleknuli da bi mogli primiti mladomisnički blagoslov, a zatim je zaključeno misno slavlje.