Početna stranica » Carske palačinke s pistacijama

Carske palačinke s pistacijama

3 min

Zasladite svoj vikend ukusnim palačinkama po receptu s. Anđelke Jakovljević

Zasladite svoj vikend ukusnim palačinkama po receptu s. Anđelke Jakovljević:

Potrebni sastojci:

  • 500 ml mlijeka
  • 200 ml mineralne vode
  • 300 g brašna
  • 100 g sitno mljevenih pistacija
  • 50 ml ulja
  • 2 jaja
  • 4 bjelanjka
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica šećera
  • marmelada od marelica za mazanje palačinki
  • ulje za pečenje palačinki

Potrebni sastojci za preljev i ukrašavanje:

  • 4 žumanjka
  • 80 g šećera i 1 vanilin šećer
  • 100 ml bijelog vina
  • malo otopljene čokolade
  • mljevene pistacije i šećer u prahu s vanilijom

Priprema: Od navedenih sastojaka najprije pripremite tijesto za palačinke. Mlijeko i vodu ulijte u veću zdjelu pa dodajte brašno, sol i šećer. Pjenjačom dobro miješajte da tijesto postane sasvim glatko i bez grudica. Zatim dodajte jaja, mljevene pistacije i ulje. Opet dobro izmiješajte i ostavite sa strane da tijesto odstoji oko pola sata. Kad tijesto bude spremno za pečenje umutite snijeg od bjelanjaka s malo soli i lagano ga umiješajte u tijesto. Zbog snijega i pistacija će tijesto biti malo gušće, a palačinke će biti mekane i prozračne. Palačinke pecite u zagrijanoj tavi na malo ulja i na umjerenoj vatri.

Za preljev stavite vino na peć da se lagano zagrijava, a žumanjke i šećer mutite mikserom dok smjesa ne postane kremasta. U to dodajte vruće vino pa stavite zdjelu na peć u vodenu kupelj i kuhajte na pari uz stalno miješanje. Kada preljev postane kao gusta pjena sklonite ga s peći. Palačinke premažite marmeladom, pospite šećerom u prahu i vanilijom, a zatim prelijte preljevom i ukrasite otopljenom čokoladom. Na kraju pospite pistacijama i poslužite dok je toplo.

Od ovog istog tijesta možete napraviti i carske mrvice. U tijesto za carske mrvice dodajte još oko 100 g grožđica koje ste prethodno namočili u malo ruma. Ulijte u tavu malo više tijesta da bude deblje. Kad se zapeče s donje strane oprezno preokrenite da se i druga strana ispeče. Pecite na umijerenoj vatri kao i palačinke. Kad ste sve ispekli uzmite dvije vilice i istrgajte tijesto na komadiće. Po tavi pospite malo šećera i rastrgano tijesto stavite u tavu po šećeru. Pustite da se malo karamelizira na blagoj vatri da tijesto dobije hrskavu koricu. Servirajte na tanjure uz kuglu sladoleda i kupčić slatkog vrhnja. Ukrasite otopljenom čokoladom i listićima metvice. Pospite pistacijama i odmah poslužite.