Zasladite svoj vikend ukusnim palačinkama po receptu s. Anđelke Jakovljević:
Potrebni sastojci:
- 500 ml mlijeka
- 200 ml mineralne vode
- 300 g brašna
- 100 g sitno mljevenih pistacija
- 50 ml ulja
- 2 jaja
- 4 bjelanjka
- 1 žličica soli
- 1 žličica šećera
- marmelada od marelica za mazanje palačinki
- ulje za pečenje palačinki
Potrebni sastojci za preljev i ukrašavanje:
- 4 žumanjka
- 80 g šećera i 1 vanilin šećer
- 100 ml bijelog vina
- malo otopljene čokolade
- mljevene pistacije i šećer u prahu s vanilijom
Priprema: Od navedenih sastojaka najprije pripremite tijesto za palačinke. Mlijeko i vodu ulijte u veću zdjelu pa dodajte brašno, sol i šećer. Pjenjačom dobro miješajte da tijesto postane sasvim glatko i bez grudica. Zatim dodajte jaja, mljevene pistacije i ulje. Opet dobro izmiješajte i ostavite sa strane da tijesto odstoji oko pola sata. Kad tijesto bude spremno za pečenje umutite snijeg od bjelanjaka s malo soli i lagano ga umiješajte u tijesto. Zbog snijega i pistacija će tijesto biti malo gušće, a palačinke će biti mekane i prozračne. Palačinke pecite u zagrijanoj tavi na malo ulja i na umjerenoj vatri.
Za preljev stavite vino na peć da se lagano zagrijava, a žumanjke i šećer mutite mikserom dok smjesa ne postane kremasta. U to dodajte vruće vino pa stavite zdjelu na peć u vodenu kupelj i kuhajte na pari uz stalno miješanje. Kada preljev postane kao gusta pjena sklonite ga s peći. Palačinke premažite marmeladom, pospite šećerom u prahu i vanilijom, a zatim prelijte preljevom i ukrasite otopljenom čokoladom. Na kraju pospite pistacijama i poslužite dok je toplo.
Od ovog istog tijesta možete napraviti i carske mrvice. U tijesto za carske mrvice dodajte još oko 100 g grožđica koje ste prethodno namočili u malo ruma. Ulijte u tavu malo više tijesta da bude deblje. Kad se zapeče s donje strane oprezno preokrenite da se i druga strana ispeče. Pecite na umijerenoj vatri kao i palačinke. Kad ste sve ispekli uzmite dvije vilice i istrgajte tijesto na komadiće. Po tavi pospite malo šećera i rastrgano tijesto stavite u tavu po šećeru. Pustite da se malo karamelizira na blagoj vatri da tijesto dobije hrskavu koricu. Servirajte na tanjure uz kuglu sladoleda i kupčić slatkog vrhnja. Ukrasite otopljenom čokoladom i listićima metvice. Pospite pistacijama i odmah poslužite.
