Početna stranica » Blagoslovljena kapela na groblju u Visokom

Blagoslovljena kapela na groblju u Visokom

213 pregleda

Na 31. nedjelju kroz godinu, 31. listopada 2021. godine, uoči svetkovine Svih svetih i Dušnog dana, blagoslovljena je na groblju u Visokom katolička kapela. Okupljene vjernike, njih 40-ak, pozdravio je na početku svete mise u 11 sati gvardijan i upravitelj župne ekspoziture fra Franjo Radman. Srdačan pozdrav uputio je također predvoditelju misnog slavlja arhiđakonu mons. Anti Meštroviću, koji je kao opunomoćenik vrhbosanskog nadbiskupa Vinka kard. Puljića blagoslovio novouređenu kapelu posvećenu sv. Ivanu Pavlu II.

Groblje je na tom mjestu osnovano nakon Drugog svjetskog rata kada su kosti pokojnika izmještene iz starog groblja na kojem je Jugoslavenska vojska formirala kasarnu uzevši središnji dio grada, groblja i privatno zemljište, kao i đački franjevački Konvikt. S vremenom je prostor proširen i dodatno uređen. Nažalost, arkade izgrađene 1973. porušene su tijekom zadnjega rata. Unatoč tomu, današnji zajednički grobljanski prostor lijepo je uređen.

Katolička kapela dio je velikoga projekta zamišljenog da se uz konfesijske prostore uradi i dvorana za komemoracije te moderni krematorij, prvi u Bosni i Hercegovini. „Ne čekajući konačno uređenje cijeloga kompleksa, Uprava Gradskih groblja ispunila je naše dugogodišnje molbe i zahtjeve te opremila katoličku kapelu”, istaknuo je fra Franjo te zahvalio Bogu što, nakon tri decenije, mogu blagosloviti kapelu u kojoj će ubuduće vjernici moći moliti za svoje drage pokojne.

Zahvalio je nadalje svojim suradnicima – župnom i pastoralnom vijeću, gospodinu direktoru Gradskih groblja Kenanu Karavdiću, direktoru stolarije El Company u Visokom gosp. Edibu Begoviću i stolariji Andrić u Novom Šeheru za strpljivu izradu namještaja, te gradonačelniku gosp. Mirzi Ganiću i gradskoj upravi za novčanu potporu. Izrazio je nadu da će gradska vlast pomoći i u drugim projektima oko uređenja crkvenih objekata i groblja. Katolička vjerska zajednica najmalobrojnija je u Visokom i okolici te su mnogi izrazili radost što će dostojanstveno moći ispraćati svoje drage pokojne na vječni počinak.

Mons. Ante se u propovijedi osvrnuo na biblijska čitanja o ljubavi prema Bogu i bližnjemu te kazao kako je ljubav ta koja povezuje Boga, čovjeka i svijet. Propovjednik se kratko dotaknuo i prigodnog događaja blagoslova grobljanske kapele koja kao i crkva okuplja ljude kao zajednicu vjernika, koji su mjesto Božjeg boravka, naglasivši da Bog ne stanuje u kamenim hramovima i kapelicama, nego u dušama vjernika.