Početna stranica » Blagoslov nove krstionice i postaja križnog puta

Blagoslov nove krstionice i postaja križnog puta

147 pregleda

U nedjelju, 8. prosinca na svetkovinu Bezgrešnog začeća BDM u franjevačkoj župi Gospe od anđela u Sesvetskoj Sopnici kod Zagreba provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić predvodio je svečano euharistijsko slavlje i blagoslovio novu krstionicu i postaje križnog puta kojeg je izradila hrvatska akademska umjetnica Blaženka Salavarda, a krstionica je izrađena po idejnom rješenju arhitekta ing. Srećka Kreytmajera iz Ljubljane.

Novopostavljeni križni put, dimenzija 50 x 50 cm, rađen je tehnikom mozaik kamenčićima na medijapan pločama. Autorica je istaknula kako je zajedno s franjevcima u župi fra Zdravkom Dadićem i fra Stipom Karajicom, već duže vrijeme razmišljala o ovim postajama i kako je sretna što se ta zajednička želja napokon uspjela i realizirati i za sada ga iz subjektivne perspektive drži najboljim radom u Hrvatskoj. „Neka ovaj Put križa bude Bogu na slavu. Htjela sam ga prikazati kao Isusa patnje, nade, beskrajne ljubavi i ispruženih ruku kako prema meni tako i prema svakom čovjeku, posebno onima koji danas pate i trpe. Isusove ispružene ruke izražene u nekoliko prizora su me svakodnevno nadahnjivale, hrabrile i vodile, da na njih možemo uvijek računati, pa i onda kada nam je teško. Ako iskra tog plamena i prizori ovih likovnih djela zahvate nečije srce i oči te ih potaknu na razmišljanje, to će mi biti najveća radost i nagrada”, kazala je Blaženka Salavarda dan uoči njihove posvete.

Svečanost je započela misnim slavljem u samostansko-župnoj crkvi prepunoj vjernika, prijatelja i uzvanika, prigodnim riječima gvardijana i župnika fra Zdravka Dadića, a u suslavlju na oltaru bili su samostansko-župni vikar fra Stipo Karajica, profesor, propovjednik i povjerenik Svete zemlje dr. fra Božo Lujić, ravnatelj Središnjeg ureda HKO „Kruh sv. Ante” u Sarajevu fra Petar Karajica, brojni članovi OFS-a, Frame i članovi župnog pastoralno-ekonomskog vijeća, te obitelji koje su svojim zavjetnim prilozima pomogle izradu krstionice i postaja križnog puta kojima su domaćini franjevci na kraju misnoga slavlja uručili i prigodne zahvalnice i darove.

Misno slavlje je skladnim sviranjem i pjevanjem adventskih pjesama uzveličao mješoviti župni zbor pod ravnanjem glazbenice i voditeljice zbora Petre Pleš, a misno slavlje je bilo i izravno prenošeno na programu Hrvatskog radija i Laudato. Nakon misnih čitanja i zaziva molitve vjernika koje su čitali Sonja Batinić, Davorka Galić i Josip Tolić, te navještaja evanđelja fra Stipe Karajice, provincijal fra Jozo Marinčić je blagoslovio novu krstionicu i postaje križnog puta, te nakon toga održao i prigodnu propovjed.

Predvodeći euharistijsko slavlje provincijal Marinčić je govorio o značaju saslušane i upućene nedjeljne Božje riječi, posebno pojam pustinje kako u Isusovo vrijeme, tako i u današnjem svijetu za svakoga od nas. Kazao je kako je ovo vrijeme milosti u kojem smo pozvani dublje preispitati sebe, svoj odnos s Bogom i bližnjima. „Ako uspijemo nakon ovoga došašća biti barem malo bolji ljudi i vjernici, ako učinimo iskorak prema bližnjemu, posebno prema onima s kojima nismo u dobrim odnosima, ili prema onima koji su potrebni naše pažnje i pomoći, onda ćemo zaista u životu doživjeti Božić.”

Na kraju misnoga slavlja i uručivanja zahvalnica obiteljima i prijateljima koje su svojim zavjetnim prilozima pomogle izradu nove krstionice i postaja križnoga puta, dvaju važnih stupova za ovu župnu zajednice, okupljenim vjernicima se obratio gvardijan i župnik fra Zdravko Dadić koji je zahvalio provincijalu fra Jozi Marinčiću na dolasku i blagoslovu nove krstionice i postaja križnog puta, autorici i umjetnci Blaženki Salavarda na nazočnosti, strpljivosti i predanom radu i ostvarenom djelu, posebno obiteljima darovateljima koje su pomogle njhovu izradu te sve okupljene na misnom slavlju pozvao na zajednički objed i druženje u kriptu crkve, koje su i za ovu prigodu pripremili vjernici župe, u suradnji s franjevcima-svećenicima, župno-pastoralnim i ekonomskim vijećem.

Blaženka Salavarda rođena je 1960. godine u Knešpolju, Široki Brijeg, gdje je završila gimnaziju, a 1983. u Zagrebu diplomirala dizajn odjeće na VŠTO, a 1986. i slikarstvo na ALU u Zagrebu, u klasi prof. Đure Sedera. Članica je HDLU i HZSU. 

Izlagala je na nekoliko skupnih i samostalnih izložbi, a djela joj se nalaze u mnogim zbirkama i samostanima. Sudjelovala je i u mnogim likovnim kolonijama. Najveći dio njenog opusa je sakralna tematika. Pored uobičajenih slikarskih tehnika ulje, akrilik, akvarel, kolaž i slično, najviše radi mozaike koji se nalaze u crkvenim i javnim prostorima. Među zapaženijima su: Križni putevi u Drijenči kod Tuzle, Bare u Busovači, Podhum kod Livna, Kalvarija u Vitezu i najnovije izrađeni u župi Sesvetska Sopnica u Zagrebu. Brojni su joj i pojedinačni mozaici u Aladinićima, u Rami i mnogim crkvama biskupije Mostar. Posebmo treba spomenuti mozaik s likom sv. Pavla, zaštitnika fakulteta, na TTF-u Zagrebu i mozaik s likom Gospe Kondžilske postavljen 2012. u Bazilici Navještenja u Nazaretu (Sveta Zemlja). Realizirala je i nekoliko vitraja: Vitez, Zagoričani kod Livna, Humac, Ljubuški, Tasovčići kod Čapljine, Ravno itd. Povremeno se bavi i različitim primjenjenim tehnikama, počevši od dizajna i izrade nakita, odjeće i slično.

fra Stipo Karajica