Početna stranica » Blago obitelji Thyssen-Bornemisza izloženo na Lopudu

Blago obitelji Thyssen-Bornemisza izloženo na Lopudu

122 pregleda

Prošloga vikenda na Lopudu je otvorena izložba predmeta i iz najpoznatije europske privatne kolekcije umjetnina. Mjesto izložbe je renovirani franjevački samostan Gospe od Špilice, a izloženi predmeti pripadaju obitelji Thyssen-Bornemisza. Izložba je uređena pod nazivom Blaga Thyssen-Bornemisza. Otvorenju su nazočili brojni uzvanici iz svijeta kulture i umjetnosti.

„Neizmjerno nam je drago što naša zemlja ima priliku ugostiti jednu tako istaknutu izložbu slika, skulptura, namještaja i dekorativnih umjetnina iz doba renesanse, ali i moderne umjetnosti, koji se neumorno prikupljaju kroz četiri generacije obitelji Thyssen-Bornemisza. Bez pretjerivanja možemo reći da je ovo jedna od značajnijih, ako ne i najvećih renesansnih izložbi u Hrvatskoj”, naglasili su organizatori iz tvrtke Arcus Dalmatia.

Kustosice izložbe Francesca Thyssen-Bornemisca – praunuka kolekcionara Augusta Thyssena – i njezina savjetnica Maria de Peverelli ističu kako se izložbom želi dočarati atmosfera dvaju domova obitelji Thyssen-Bornemisza – njemačkoga dvorca Landsberg kod Düsseldorfa i švicarske vile Favorita kod Lugana. Inače, gospođa Thyssen-Bornemisza posljednjih je godina uložila mnogo truda i sredstava u obnovu ovoga srednjovjekovnog samostana na Lopudu.

„Ova je izložba nastala iz neizmjerne ljubavi prema umjetnosti koja se prožima mojom obitelji već četiri generacije. Mnogo je truda uloženo u stvaranje ove kolekcije i upravo sam zbog toga neizmjerno ponosna što svoju strast prema umjetnosti mogu podijeliti sa svim ljubiteljima umjetnosti te im, uz to, otkriti i predivan otok Lopud koji već više od deset godina predstavlja mjesto gdje umjetnici, mislioci i znanstvenici iz cijeloga svijeta crpe inspiraciju za svoj rad”, izjavila je Francesca Thyssen-Bornemisza.

Na samom ulazu u samostan, posjetitelje će dočekati dva drvena anđela iz 18. stoljeća koji su nekad stajali na ulazu u Villu Favorita, a moći će vidjeti i veličanstvenu renesansnu tapiseriju iz Francuske te izvanredna renesansna zlata i srebra, bjelokosti i emajle. Uz sve to, izloženo je i firentinsko remek-djelo – Sveti Sebastijan drži strijelu (oko 1620) te Oslobođenje sv. Petra (1645.), djelo koje je prvotno stekao princ Eugene-Rose de Beauharnaisu Italiji, prateći oca Napoleona, čija je vojska stigla sve do Dubrovačke Republike i otoka Lopuda.

Počeci zbirke Thyssen-Bornemisza sežu do Augusta Thyssena, osnivača industrijskog carstva i prvog člana obitelji koji je pokazao interes za umjetnost. Zbirka umjetnina rasla je i postajala sve bogatija tijekom sljedećih generacija, kada je sakupljena značajna količinu renesansnoga namještaja, skulptura, bjelokosti, srebra, tepiha, tapiserija i emajliranih predmeta, ali i djela s područja moderne umjetnosti. Augustova praunuka Francesca Thyssen-Bornemisza stvorila je jednu od najvažnijih zbirki suvremene umjetnosti nastale kao rezultat predanosti i uključenosti u multidisciplinarne umjetničke projekte i brojne svjetske ekspedicije.

Samostan u kojem se izložba održava jedan je od rijetkih obnovljenih renesansnih nalazišta na otoku Lopudu, nekadašnjem strateškom mjestu brodogradnje Dubrovačke Republike, a danas predstavlja novo živopisno kulturno središte. Sam otok obiluje izvanrednim prirodnim arhitektonskim znamenitostima, uključujući samostane, manje pustinjačke kuće, velike vile, tvrđave i mnogobrojne crkve i kapele. Izložbu će se moći razgledati sve do 13. listopada ove godine.