Početna stranica » Blagdanska košara

Blagdanska košara

118 pregleda

Dragi čitatelji, iz svibanjskog broja revije „Svjetlo riječi” poklanjamo vam recept s. Anice za ukusnu Blagdansku košaru. Uslast!

 

Sastojci za tijesto:

  • 250 g glatkog brašna
  • 100 g margarina
  • 2 jaja
  • 1 dl vode
  • 1 g soli

 

Sastojci za nadjev:

  • 200 g mladog sira
  • 200 g palačinki
  • 100 g crvene svježe paprike
  • 2 dl vrhnja za kuhanje
  • 2 jaja
  • 2 g soli

 

Priprema:

Zamijesimo tijesto, zamotamo ga u najlonsku foliju i ostavimo u hladnjak 30 minuta. Ispečemo palačinke po vlastitom receptu, izrežemo ih na kocke, zatim pripremimo nadjev. Izmiješamo sir s vrhnjem za kuhanje, paprike očistimo te izrežemo na sitne kockice i posolimo, dodamo jaja, palačinke i sve zajedno lagano izmiješamo. Potom smjesu ostavimo u hladnjak dok se košara ne ispeče.

Tijesto za košaru razvaljamo na 2 cm, zatim pažljivo prenesemo u kalup za torte obložen papirom za pečenje te ga napunimo pripremljenim nadjevom. Stavimo u pećnicu na 200 ⁰C, oko 30 minuta. Pečenu košaru izvadimo iz kalupa i poslužimo vruće.

Ovaj recept možemo pripremati za toplo predjelo i za hladno kao što je na slici.