Početna stranica » Blagdan Sv. Nikole Tavelića proslavljen u svetištu na Kovačićima

Blagdan Sv. Nikole Tavelića proslavljen u svetištu na Kovačićima

447 pregleda

U svetištu sv. Nikole Tavelića na Kovačićima u Sarajevu u večernjim satima, 14. studenoga, proslavljen je blagdan nebeskoga zaštitnika i prvog hrvatskog svetca

Svečanu euharistiju slavio je definitor Bosne Srebrene fra Miro Relota. Koncelebrirali su: vikar provincije Bosne Srebrene fra Janko Ćuro, definitor i gvardijan fra Vinko Sičaja i tajnik provincije fra Damir Pavić, a liturgijsko slavlje svojim pjevanjem i sviranjem animirali su franjevački bogoslovi, izvještava portal nedjelja.ba.

Na početku mise fra Miro je pozdravio nazočne i posvijestio zašto su se okupili u crkvi, a razlog je čašćenje prvog hrvatskoga svetca, misionara, fratra, prezbitera i na kraju mučenika „kako bi po njegovu primjeru svjedočili  jakost svoje vjere u ljubavi prema Bogu i bližnjemu”.

Istu je misao nastavio u svojoj mozaičkoj i interaktivnoj propovijedi za vrijeme koje je napustio ambon i sišao s oltara među vjernike te im, između ostaloga, postavljao i pitanja. Napomenuo je kako se biografije svetaca lako mogu naučiti, ali da to ništa ne znači jer isto tako mogu se naučiti osnovni biografski podatci poznatih osoba iz prošlosti poput Kanta, Hegela, Platona i Aristotela i drugih. Naglasio je kako postoji razlika između svetca čiji se blagdan proslavlja te znanstvenika i filozofa, a ona se ogleda u pročitanom evanđelju u kojemu je čovjek pozvan ljubiti Boga više nego sebe samog, upravo ono što je činio Nikola Tavelić.

U svojoj propovijedi dotakao se i mučeništva sv. Nikole Tavelića što je povezao s 30. obljetnicom mučkog ubojstva fojničkih fratara koja je obilježena dan prije, 13. studenoga te propovijed završio ističući kako svetci nisu izmišljeni likovi ili heroji romana „već su primjer kako takvi trebamo biti danas u ovoj crkvi i ovom društvu da bi mogli biti sol zemlje i svjetlost svijeta”.

Na kraju mise fra Damir je, zahvalivši propovjedniku na srčanoj homiliji te nazočnim vjernicima na dolasku, podsjetio kako je prije točno 10 godina vrhbosanski nadbiskup u miru Vinko kard. Puljić blagoslovio i posvetio oratorij sv. Nikole Tavelića. „Mi smo zahvalni Bogu na ovom desetljeću. Mi smo fratri žilav rod, kada nas netko istjera, kako kaže Sv. Franjo, mi ćemo se vratiti. Nas su odavde istjerali 1947., a mi smo došli 50 godina poslije i ne damo da se ugasi plamen Sv. Nikole Tavelića koji je 12 godina života dao živeći u Bosni i za ovaj narod”, kazao je fra Damir pozvavši nazočne na druženje u duhu prvih kršćana, uz okrjepu i razgovor.