Početna stranica » Blagdan bl. Jakova Zadranina u Göppingenu

Blagdan bl. Jakova Zadranina u Göppingenu

135 pregleda

Uz blagdan bl. Jakova Zadranina vjernici u Göppingenu molili pred relikvijom svoga zaštitnika

Vjernici Hrvatske katoličke zajednice bl. Jakova Zadranina u Göppingenu ove su godine na posebno svečan način proslavili blagdan svoga zaštitnika. Svečanu misu u crkvi Christönig u kojoj se redovito okupljaju hrvatski vjernici u nedjelju, 1. svibnja predvodio je voditelj Zajednice fra Ivica Jurišić, član Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

U ulaznoj procesiji uz ministrante, relikviju su u crkvu unijeli članovi kulturne udruge Matica Hrvatska predvođeni predsjednikom Jozom Bešlićem. Na početku mise pročitan je životopis, a potom je blagoslovljen relikvijar-reljef s likom blaženika, rad akademskog kipara fra Joakima Gregova.

Na misi su pjevali zborovi iz Göppingena i Geislingena predvođeni orguljašicama Marijom Perić i Martom Bogdanović. Zborovi su za ovu prigodu uvježbali Himan u čast bl. Jakovu “Slavni sine”. Nakon mise, prvi put nakon dvije godine uslijedilo je druženje kod obiteljskog stola u župnoj dvorani.

Hrvatska katolička zajednica u Göppingenu jedina je hrvatska župa uopće (u svijetu) kojoj je bl. Jakov zaštitnik. Zajednica je dobila ovog hrvatskog blaženika za zaštitnika 2006. godine, nakon što je nekadašnja Hrvatska katolička misija podijeljena na dvije zajednice u Göppingenu i Geislingenu (zaštitnik sv. Leopold Bogdan Mandić). Od tad, redovito svake godine slavi se blagdan bl. Jakova. U protekle tri godine prevedene su i tri molitve na hrvatski jezik.

Prošla, 2021. godina na poseban način bila je u znaku 525. godišnjice blaženikove smrti. Po završetku jubilejske godine, Svetište bl. Jakova iz Bitetta i Vicepostulatura za proglašenje svetim bl.  Jakova darovali su Hrvatskoj katoličkoj Zajednici u Göppingenu relikviju. Riječ je o dijelu štapa kojim je blaženik obilazio potrebite. Relikvija je od sad izložena na trajno štovanje u crkvi Christkönig – Marienkapelle hrvatskim vjernicima, kao i vjernicima njemačke župe. U ovoj prigodi je pripremljen letak na hrvatskom i njemačkom jeziku s kratkim životopisom blaženika, i prikazom njegova štovanja u Göppingena, sa zagovornom molitvom. Hrvatski vjernici se nadaju, da će s vremenom ovo mjesto privlačiti i druge vjernike koji će dolaziti moliti zagovor bl. Jakova, ako i moliti za njegovo skorašnje proglašenje svetim.