Početna stranica » Bit će sve u redu

Bit će sve u redu

124 pregleda

Strah je zavladao, ali ne i pobijedio. Protiv straha se može boriti, postoje provjerene metode. Između ostaloga, to je smijeh. To je opet i uvijek, svjetlo i svježi zrak. I to je – iskrena molitva koja iscjeljuje, liječi i oslobađa

Sadašnjost i društveni odnosi koje smo razvili neminovno nameću i teme obojene „teškim bojama” koje nisu baš ugodne ni za promišljanje, ni za čitanje niti za razgovor, a još manje za osobno proživljavanje. No, prisutne su i moramo se s njima suočavati baš zato što nam se ne sviđaju kako bismo ih promijenili ili barem učinili podnošljivijima.

Jedna od takvih tema je depresija. Riječ koju često koristimo bez obzira na to znamo li njezino stvarno značenje. No, kod depresije to i nije nešto čudno jer se za tu vrstu osjećaja koristi više od stotinu sinonima.

Pa da pojasnimo, ukratko, radi se o emocionalnom poremećaju koji je u međunarodnoj klasifikaciji bolesti svrstan u psihijatrijsko poglavlje poremećaja raspoloženja. Naime, ako promatramo duševno zdravlje prema intenzitetu, kao neprekinuti niz, kontinuum, od osjećaja radosti i zadovoljstva, preko povremenih prolaznih smetnji koje remete te osjećaje, sve do poremećaja i bolesti, depresija je na ovom trećem dijelu toga niza. Dakle, radi se o raspoloženju koje je ispod razine nečega što smatramo „normalnim” (od latinske riječi deprimere što znači potisnuti, pritisnuti ili udubiti). Depresija nije samo tuga, prolazno loše raspoloženje, reakcija na neki gubitak ili događaj već vrlo ozbiljan poremećaj koji ako se ne liječi ponekad postupno može prijeći u demenciju. U praksi se ponekad upravo „prava” depresija javi kao prvi znak demencije. Osobe koje je osjećaju ne mogu pronaći nikakav bitniji razlog za pojavljivanje toga stanja, kao da se događaju bez ikakvoga razloga. Kako to izgleda u praksi opisat ću nedavnim primjerom iz ambulante.

Gospođa u dobi od 63 godine, visoko obrazovana, umirovljena, u stabilnoj bračnoj zajednici, čija kći se osamostalila s obitelji, žali se na osjećaj opće iscrpljenosti, kroničnoga umora, problema sa spavanjem u vidu dnevne pospanosti, nemogućnosti usnivanja, preranoga buđenja. Najradije bi cijeli dan ostala u krevetu jer je… (…)


 Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Svjetla riječi.
Ako još uvijek niste naš pretplatnik, pretplatiti se možete ovdje ili nas za više informacija kontaktirajte na 033 726 200 i [email protected]