Početna stranica » Biljke koje odbijaju komarce

Biljke koje odbijaju komarce

322 pregleda

S toplijim danima pojavljuju se i komarci, a pogotovo u područjima koja su bila poplavljena ili zaplave čim padne jača kiša.

Komarce privlače određeni mirisi na ljudskoj koži, zbog čega često piju krv, ali isto tako ih uspješno odbijaju snažni mirisi pojedinih biljaka.
Među njima su začini koje možete i sami uzgajati, a njihove listove zgnječiti i utrljati u kožu, kao i esencijalna ulja nekih biljaka.

Lavanda

Moćna lavanda poznata je kao biljka koja efikasno tjera komarce, a s njima moljce i muhe. Poželjno je imati lavandu na terasi, ali možete se poslužiti i nekim parfemom na bazi ovog mirisnog bilja.
Ako ih ne otjerate na ovaj način, onda ipak lavandu ili eterično ulje ove biljke utrljajte na kožu. Intenzivna aroma koju širi nikako ne prija insektima.

Bosiljak

Jedan od omiljenih začina u kuhinji veoma je efikasan u odbijanju komaraca. Komarci ne mogu podnijeti miris ovog začina, a brojna istraživanja pokazala su da su esencijalna ulja koja se nalaze u bosiljku toksična za larve komaraca.

Kadulja i ružmarin

Ako planirate druženje na otvorenom, možete zapaliti laganu vatru u starom roštilju. U nju ubacite malo kadulje ili ružmarina. Miris koji će se širiti nakon toga biće ugodan za vas i vaše prijatelje, ali neugodan komarcima. Imajte na umu da ih neće biti u vašoj blizini dokle god oko vas ima dima i zbog toga održavajte vatru.

Matičnjak

Od davnina, matičnjak iz porodice mente poznat je kao biljka koja krijepi dušu i tijelo, ali i odbija dosadne komarce. Tajna je u njenom mirisu limuna, koji je komarcima odbojan pa će se držati podalje od njega. Utrljajte ovu biljku na kožu i njen blagi limunasti miris odbiće komarce. Osim toga, matičnjak je poznat i kao veoma umirujuća antibakterijska biljka.

Mačja trava (mačja menta)

Drugo ime za mirisnu rođaku mente je mačja menta. U sebi sadrži spoj nepetalakton koji odbija razne insekte, a njen miris na vašoj koži otjerat će i dosadne komarce. Za isti učinak odlična je i limunska trava, čiji donji dio stapke možete koristiti i kao začin.

Citronela

Ova biljka odavno je poznata kao jedna od najefikasnijih u borbi protiv komaraca. Eterično ulje pomiješajte sa baznim prirodnim uljem za tijelo po svojoj želji (arganovo, bademovo, kokosovo) i namažite kožu.