Početna stranica » Austrijski biskupi zasjedaju u BiH

Austrijski biskupi zasjedaju u BiH

51 pregleda

Svečanim misnim slavljem u sarajevskoj katedrali Presvetog Srca Isusova na Treću korizmenu nedjelju započelo je redovito proljetno zasjedanje Austrijske biskupske konferencije. 

Euharistijom je predsjedao predsjednik Austrijske biskupske konferencije, nadbiskup bečki Christoph kard. Schönborn, dok su u koncelebraciji bili nadbiskup Salzburga i primas Germanije mons. Franz Lackner, OFM i drugi članovi Austrijske biskupske konferencije, zatim biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, apostolski nuncij u Austriji mons. Peter Zurbriggen i nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto te brojni drugi svećenici iz Austrije i Sarajeva. Misi su osim brojnih redovnica i bogoslova nazočili i brojni vjernici, među kojima i veleposlanik Republike Austrije Martin Pammer te izravni potomak kraljevske obitelji Habsburg-Lorena nadvojvotkinja Austrije i princeza Toskane Camilla Habsburg-Lothringen.

Na početku misnoga slavlja domaćin, nadbiskup vrhbosanski Vinko kard. Puljić zaželio je gostima toplu dobrodošlicu, napomenuvši kako je nazočnost austrijskih biskupa znak solidarnosti. Nakon pročitanih misnih čitanja, kardinal Schönborn uputio je vjernicima homiliju. Simultani prevoditelj bio je kanonik Vrhbosanskoga kaptola mons. Pavo Jurišić. Nadbiskup bečki podsjetio je najprije na čvrstu vezu koja postoji između Austrije i BiH, s naglaskom na Crkvama ovih dviju zemalja. Potom je razlomio pročitani ulomak Evanđelja, u kojem je naglašena epizoda u kojoj Isus uoči židovske Pashe bičem rastjeruje trgovce iz Hrama. Naglasio je kako mnogi ljudi ovaj čin opisuju kao čin nasilja i srdžbe, no objasnio je potom i činjenicu da Isus nije upotrijebio mač, nego je spleo bič i tako na simboličan način potaknuo čišćenje Hrama, kuće Božje. Naime, bičem Isus nikoga nije ubio, nikoga ozlijedio. Naprotiv, kako je rekao kardinal Schönborn, Isus je zapravo ukazao na buduću muku i svoj križ, na kojemu je on sam dao svoj život, a nikoga nije lišio njegova vlastitog života.

Nakon homilije uslijedio je poseban trenutak. Camilla Habsburg-Lothringen pripravila je poseban dar katedralnoj crkvi u Sarajevu i nadbiskupu vrhbosanskomu kao potomak carske i kraljevske obitelji. Podarila je Crkvi u Bosni i Hercegovini relikvije svoga pretka Karla I., posljednjega cara Austro-Ugarske monarhije, kojega je sv. Ivan Pavao II. proglasio blaženikom Katoličke Crkve.

Po završetku misnoga slavlja, kojeg je kard. Schönborn gotovo u cijelosti slavio na hrvatskomu jeziku, vjernicima je rečeno kako će narednih dana biskupi Austrijske biskupske konferencije za početak održati zajedničko zasjedanje s biskupima BKBiH u Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije, a potom nastaviti redovito zasjedanje te održati svečana misna slavlja: u ponedjeljak u 18 sati u crkvi sv. Ćirila i Metoda pri Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu, u utorak u 7:30 u oratoriju sv. Pavla pri Franjevačkoj teologiji te u srijedu u 18 sati u crkvi Kraljice svete Krunice na Banjskom Brijegu. Tiskovna konferencija za kraj planirana je u četvrtak u 11 sati.

Od ostalih primanja ističemo posjet Predsjedništvu BiH, Veleposlanstvu Republike Austrije na čelu s veleposlanikom Martinom Pammerom, Pravoslavnoj Crkvi na čelu s mitropolitom Hrizostomom, Islamskoj zajednici na čelu s reisu-l-ulemom Huseinom Kavazovićem, Jevrejskoj zajednici na čelu s Jakobom Fincijem, sjedištu EUFOR-a u Butmiru, Uredu visokoga predstavnika u BiH Valentinu Inzku te Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II na Otoci i Dječji dom Egipat na Bjelavama.