Početna stranica » Apostolka apostola

Apostolka apostola

147 pregleda

U uskrsno jutro kaže Isus Mariji iz Magdale: "'Ženo, što plačeš? Koga tražiš?' Misleći da je to vrtlar, reče mu ona: 'Gospodine, ako si ga ti odnio, reci mi gdje si ga stavio i ja ću ga uzeti'" (Iv 20,15).

Isus joj postavlja gotovo isto pitanje kao i dvojici Ivanovih učenika koji su pošli za njim: “Što tražite?” (Iv 1,38). Samo upitna zamjenica “što” postaje “tko” odnosno “koga” kao objekt traženja. Ivanovi učenici žele znati gdje učitelj boravi, a Marija iz Magdale traži Isusovo mrtvo tijelo. Upravo su Isusa iz Nazareta tražili da ga ubiju. Isus, što je vrlo zanimljivo, izlazi u susret onima koji su ga došli uhvatiti. Pita koga traže, a kad se predstavi “Ja jesam” padaju na zemlju svi oni koji bi ga trebali uhvatiti (usp. Iv 18,4-5). Ovo Isusovo “Ja jesam” je samoobjava. On je Božji Sin. On je suvereni gospodar situacije. Autor četvrtog Evanđelja ističe Isusovu inicijativu: on je glavni lik događaja. Učitelj iz Nazareta je pri punoj svijesti onoga što dolazi. Svjesno dakle pristupa muci. Sam sebe predaje u ruke svojih progonitelja. Ovdje Isus, koji vodi glavnu riječ, oslobađa svoje učenike. Ivan tim naglašava da su Božji planovi glede učenika drukčiji nego što je Isusova sudbina. Njihova vjera još mora sazrjeti u obličju objave Isusove slave, mora biti izložena iskušenjima da bi oni kasnije donijeli obilati plod. Isus se obraća Mariji imenom. Tada ga i ona oslovljava kao učitelja, baš kako mu se obraćaju i prva dvojica učenika. Oni su ostali kod njega onaj dan. “Onaj dan” je prvi dan u tjednu, tj. dan Isusova uskrsnuća (usp. Iv 20,1.19).

“U onaj ćete dan spoznati da sam ja u Ocu svom i vi u meni i ja u vama” (Iv 14,20). Na koji dan misli Isus? Očito na dan svog uskrsnog dolaska svojima koje neće ostaviti kao siročad. Prvi dan u tjednu je dan dolaska Marije iz Magdale na Isusov grob kao i Petra i ljubljenog učenika (usp. Iv 20,1-10). Tada su ustanovili da je grob prazan, a Marija iz Magdale je vidjela Gospodina (usp. Iv 20,18). Uvečer se Isus pojavio među svojim učenicima, tako da su ga i oni vidjeli (usp. Iv 20,25). Toma nije tada bio s njima, pa je osmoga dana Gospodin opet došao k njima (usp. Iv 20,26). Uskrsli je pokazao učenicima svoje ruke i bok (usp. Iv 20,20). Toma želi dodirnuti mjesto čavala i rane na boku. Isus dolazi zajednici okupljenih učenika, što ovdje sigurno odražava stvarnost iz života zajednice. Učenici su se skupljali prvoga dana u tjednu na gozbu (usp. Iv 6; 21) da se u slušanju njegovih riječi i Pisma raduju njegovoj spasenjskoj prisutnosti. Tu spasenjsku prisutnost koja je započela povratkom Ocu na križu Marija iz Magdale javlja učenicima, braći Isusovoj. Postaje apostolicom apostola.