Početna stranica » Albanski Caritas preuzima skrb za 250 obitelji

Albanski Caritas preuzima skrb za 250 obitelji

121 pregleda

U nedavnom potresu u Albaniji, u kojem su najviše stradali gradovi Durrës, Tirana i Lezhë, za koje je Vlada Albanije proglasila elementarnu nepogodu, prema procjenama stradalo je oko 1 200 obiteljskih kuća i zgrada, osam osnovnih škola i jedna bolnica.

U glavnom gradu Tirani smrtno je stradala 51 osoba, teško ozlijeđenih je oko 100, a lakše još 900 osoba. Više od 10 tisuća ljudi nalazi se u šatorskim naseljima ili je raseljeno u zidane objekte, u kojima nalaze nužni smještaj, izvješćuje Hrvatski Caritas.

Djelatnici Caritasa Albanije su od 28. do 30. studenog obišli 19 lokacija na kojima su smješteni stradalnici od potresa: Durres, Thumanë, Pezë, Ndroq, Vaqarr, Vorë, Mamurras, Kamza, Bathorë, Laç, Shijak, Torovicë, Shengjin (Hotel Rafaelo), Gramsh, Bubq i okolna sela, Lezhë, Ishem, Sukth.

Ukupno 16 župa i redovničkih zajednica bilo je zahvaćeno potresom. Nekolicina svećenika i redovnika/ca zbrinuti su u susjednim župama.

Sada je pred Caritasom Albanije izazov zbrinuti oko 250 obitelji za koje su preuzeli skrb, a u tijeku je izrada planova za rekonstrukciju stradalih domova, osiguravanje prikladnog smještaja za obitelji s djecom, stare i bolesne, pružanje psihološke i socijalne podrške te snabdijevanje osnovnim životnim potrepštinama. O konkretnim zahvatima, projektima rekonstrukcije i rehabilitacije u zajednicama stradalim potresom više će se moći govoriti u tjednima pred nama.