Početna stranica » Albanski bogoslovi na duhovnim vježbama

Albanski bogoslovi na duhovnim vježbama

119 pregleda

Od 2. do 7. rujna 2018. godine, bogoslovi  Albanske franjevačke kustodije Naviještenja BDM sa svojim kustodom fra Aurelom Gjerkajem, te odgojiteljima iz Klerikata i Novicijata, boravili su u Franjevačkom samostanu Gospe od Snijega u Cavtatu na svojim godišnjim duhovnim vježbama. Ugostio ih je mjesni gvardijan fra Ilija Stipić, član Franjevačke provincije Bosne Srebrene koji je nekoć i sâm djelovao među Albancima na Kosovu, u mjestu Đakovica, gdje franjevci Bosne Srebrene i dandanas imaju svoj samostan te pastoralno skrbe za vjernike.

Kroz ove dane, predvoditelj duhovnih vježbe bio je fra Ilija Kovačević, prvi meštar albanskih bogoslova. Pokušao im je kroz predavanjâ, Božju riječ i preko osobnog iskustva približiti smisao redovničkog života koji redovnici ostvaruju kroz zavjete siromaštva, poslušnosti i čistoće.

Predzadnjeg dana duhovnih vježbi četvorica bogoslova su obnovili svoje privremene zavjete, dok će u sljedećim danima jedan primiti prve privremene zavjete a dvojica primiti vječne zavjete.

Albanska franjevačka kustodija Naviještenja BDM sa sjedištem u Skadru, prostire se na području Albanije i Crne Gore. Ima sedam samostana sa 30-tak svečano zavjetovane braće (od kojih su dio misionari na ispomoći), 7 bogoslova, 3 novaka i 4 postulanta.

fra Marko Ešegović