Početna stranica » Adventska duhovna obnova u župi Čuklić

Adventska duhovna obnova u župi Čuklić

190 pregleda

U župi sv. Ante Padovanskoga u Čukliću, od 3. do 6. prosinca, pod geslom „Ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta”, održana je adventska duhovna obnova. Predvoditelj duhovne obnove bio je fra Damir Pavić, tajnik Franjevačke provincije Bosne Srebrene, a u molitvenom programu vjernici su imali mogućnost pristupiti sakramentu svete ispovijedi, te sudjelovati u molitvi krunice koju su predmolili djeca i mladi ove župe. Po završetku krunice uslijedilo je euharistijsko slavlje s prigodnom homilijom u kojoj je propovjednik fra Damir vjernike nastojao ohrabriti u ovom izazovnom vremenu.

 

Fra Damir je ukazao na važnost osobne i obiteljske molitve: „Molimo Gospodina za rasvjetljenje srca, da želimo ono što on želi u našim životima jer on zna najbolje što nam je potrebno. Zbog toga u molitvi Očenaša i molimo neka bude volja Božja”, rekao je propovjednik naglasivši kako se Božja volja često ne poklapa s našom, te u tom duhu potaknuo vjernike da svoju molitvu prikazuju kao zahvalu Bogu. Podsjetio je potom na živote ljudi u Africi koji tijekom svete mise od Boga ne traže ništa: „Uvijek zahvaljuju, a tako malo u životu imaju”, rekao je, te nastavio: „S druge strane mi ovdje imamo sve, a uvijek nam je malo i uvijek tražimo više. A što nam vrijedi sve materijalno u našim životima ako u svojim srcima nemamo Boga?”, upitao je. Potom je zaključio riječima kako nam današnje vrijeme poručuje da je besmisleno sve što imamo ako u svome srcu nemamo Boga, ako ne molimo u svojim obiteljima, ako Boga vrijeđamo svojim riječima i djelima i ako ne živimo od svete mise.

Kroz večeri duhovne obnove upriličeno je klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom sakramentu, klanjanje Križu i molitva za ozdravljenje tijela i duše. Tijekom molitve klanjanja fra Damir je potaknuo okupljeni puk da ne dopuste strahu da zavlada njihovim životima i da se s pouzdanjem predaju u Božje ruke, njemu jedinome služe i vjeruju.

Misnim slavljima u župnoj i filijalnoj crkvi završena je adventska duhovna obnova koju je glazbeno animirao veliki zbor na čelu sa s. Nevenom, dok su molitvu klanjanja pjesmom pratili čuklićki framaši.
„Hvala Bogu, našem predvoditelju fra Damiru i onima koji su na svoj način pridonijeli da ova duhovna obnova bude svečana, dostojanstvena i popraćena poticajnim i ohrabrujućim porukama u ovo vrijeme adventa i radosnoga iščekivanja Spasitelja”, poručili su vjernici zajedno sa župnikom fra Josipom Jukićem.

Valentina Dadic