Početna stranica » 610 “konja” za Papu

610 “konja” za Papu

176 pregleda

Papa Franjo mogao bi ovih dana na zemlji biti gotovo jednako brz kao u zraku. Od jučer u svom posjedu ima i Lamborghinija. No ovaj sinonim za brzinu neće zadugo ostati u Vatikanu.

Do stotke za 3,2 sekunde, maksimalna brzina 325 km/h, ukupno 610 konjskih snaga. obojen u papinske boje – bijelu i žutu – novi Lamborghini Huracán mogao bi postati najbrži papamobil u povijesti. Ovaj talijanski proizvođač luksuznih sportskih automobila podario je Papi jedan primjerak u srijedu, na Generalnoj audijenciji. Ovaj ga je blagoslovio i potpisao se na njegovu haubu.

Talijanska policija od ožujka ove godine također posjeduje ovakav model, ali će službeni Vatikan ipak odustati od ove zamisli. Auto je već povjeren aukcijskoj kući Sotheby’s iz Londona da ga preda na licitaciju za dobrotvorne svrhe. Novac će biti podijeljen na troje: sufinancirat će se projekt pomoći za žene, žrtve trgovine ljudima i prostitucije, zatim projekt ponovne izgradnje kršćanskih sela u pokrajini Niniva u Iraku te liječnicima koji pomažu djeci i ženama u potrebi u Africi. Početna cijena aukcije za najnoviji Papin Lamborghini iznosit će 178.500 €.

Papa Franjo uvijek iznova dobiva darove, a česta su i vozila. Godine 2013. poznati američki proizvođač motora Harley-Davidson podario je Papi dva primjerka, od kojih je jedan na licitaciji prodan za 241.500 €. Javnosti nije poznato što se dogodilo s drugim motorom. Pa ipak, pretpostavlja se da ga Papa neće osobno voziti. Njemu su draža mala osobna vozila, pa od ožujka ove godine vatikanskom voznom parku pripada električni automobil japanske marke Nissan umjesto planiranoga auta Tesla Model S.

Podsjećamo, po Armeniji je putovao u Renaultu, u SAD-u je koristio Fiata 500 koji je potom na aukciji prodan za približno 250.000 €. A dok je bio u apostolskom posjetu Bosni i Hercegovini, sjedio je u Ford Focusu.

Pogledajte kratak video-prilog: