Početna stranica » 50 godina zajedno u vjeri

50 godina zajedno u vjeri

188 pregleda

Prije više od 50 godina svoj hod u vjeri i s vjerom započeli su hrvatski vjernici u Göppingenu i Geislingenu, u biskupiji Rottenburg-Stuttgart. Godine 1962. dušobrižnikom za Hrvate tih mjesta imenovan je vlč. Anton Odak, a 1968. nastanio se u Göppingenu.

Upravo te 1968. bilježi se velik priljev novih radnika, osobito onih s područja Đakovštine u grad Geislingen, koji se zapošljavaju u tamošnjoj tvornici WMF. Nakon vlč. Odaka tu su pastoralno djelovali vlč. Stipe Dukić, vlč. Marijan Bevanda, vlč. Ivica Komadina i vlč. Mile Miljko. Potom brigu oko pastorala preuzimaju franjevci provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri: fra Ante Bilokapić, fra Franjo Zelenika, fra Stipe Nosić i fra Ivan Gavran. Od rujna 2012. pastoral preuzima Franjevačka provincija Bosne Srebrene, a voditelj zajednica je fra Ivica Jurišić.

Biskupija Rottenburg-Stuttgart odlučila je provesti temeljitu reformu i integraciju postojećih domaćih župnih zajednica i misija drugoga materinskog jezika kako bi što bolje integrirala strance. Tako je reformirana je i HKM Göppingen, iz koje su nastale dvije Hrvatske katoličke zajednice: bl. Jakova Zadranina u Göppingenu i sv. Leopolda Bogdana Mandića u Geislingenu. Dekrete o ustanovljenju zajednica potpisao je mjesni ordinarij mons. Gebhard Fürst 2006. godine. Danas obje zajednice djeluju na području dekanata Göppingen-Geislingen, a sjedišta imaju u tamošnjim njemačkim župama.

Posljednjih godina, uslijed novoga vala iseljavanja, obje zajednice bilježe porast broja vjernika: u Göppingenu je porast oko 160 %, a u Geislingenu oko 250 % u posljednjih pet godina. Redovita misna slavlja nedjeljom i blagdanom održavaju se u crkvi Krista Kralja u  Göppingenu te u crkvi sv. Marije u Geislingenu. Tijekom  tjedna misa se srijedom održava u Geislingenu, a petkom u Göppingenu. U obje je zajednice visok postotak sudjelovanja na nedjeljnim slavljima.

U školskoj godini 2018./2019. na vjeronauk za prvu pričest upisano je 33 djece. Od toga ih je 25 rođeno u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Mnogi su iz Slavonije, ali i drugih krajeva: Drenovci, Đakovo, Ivankovo, Mihovljan, Otok, Piškorevci, Sisak, Široko Polje, Šibenik, Vrpolje, Zagreb te iz BiH: Boće, Jajce, Vitina. Vjeronauk pohađa 79 kandidata za krizmu. Od toga ih je 25 rođeno u Njemačkoj, a 54 u Hrvatskoj i BiH (oko 70 %). Najviše krizmanika, njih 30, rođeno je u Slavoniji. To ukazuje na činjenicu, da na područje ovih dviju zajednica mahom dolaze mlade obitelji s djecom školske dobi te to predstavlja izazov i za pastoral.

Uz redoviti vjeronauk za prvopričesnike i krizmanike te susrete mladih, u zajednicama djeluju i skupine ministranata, čitača, dva velika zbora te dječji zbor koji je prošle godine osnovan od prvopričesnika. U zajednicama se redovito organiziraju duhovne obnove, a o proslavi spomendana zaštitnika i posebna slavlja. Velike ispovijedi organiziraju se o Božiću i Uskrsu. Na početku pastoralne godine održava se Katehetski dan za sve suradnike u pastoralu. Također, česta su i gostovanja na kojima stručnjaci raznih područja drže predavanja o hrvatskoj povijesti, identitetu, gospodarstvu ili pak o općim temama poput zdravlja, kao i gostovanja glazbenih i dramskih skupina. Samo u 2018. godini gostovala je skupina mladih iz župe Marije Majke Crkve iz Subotice s predstavom Pred vratima raja, župni zbor Carmina Croata HKŽ iz Rotterdama te VIS Jukić, koji se ove godine uključio i u promociju duhovnih zvanja.

U okviru HKZ Geislingen djeluje i Zajednica umirovljenika Sv. Leopold Mandić i folklorna skupina Hrvatski pleter, a HKZ Göppingen usko surađuje s KUD-om Croatia-Filstal Göppingen. Na kulturno-obrazovnom području obje zajednice surađuju s Hrvatskom kulturno-športskom zajednicom Matica hrvatska, hrvatskom nastavom u inozemstvu, te sportskim klubom CROATIA 2012 Geislingen.

Važan dio pastorala vezan je i uz hodočašća. Od 1976. godine na Duhovski ponedjeljak vjernici hodočaste u svetište Ave Maria u Deggingenu, a na svetkovinu Presvetoga Trojstva uključuju se u biskupsko hodočašće hrvatskih vjernika u Zwiefalten. Također se uključuju i u hodočašće hrvatskih vjernika zapadne Europe u Lurd o svetkovini Uzašašća. Posljednjih godina ostvarena su i hodočašća u Svetu Zemlju, svetišta Španjolske, a redovito se organizira hodočašće za krizmanike i mlade u Rim, Asiz i Padovu te sudjelovanje na većim domovinskim proslavama i susretima.

Göppingen i Geislingen bili su domaćini raznih susreta na razini biskupije, primjerice za susret mladih (Geislingen, 2016.) ili susret ministranata (2017., 2018.). Biskupsko Hrvatsko obiteljsko hodočašće održano je u rujnu 2011. godine. Tom je prigodom na ruševinama dvorca Helfenstein blagoslovljena i otkrivena spomen-ploča grofici Mariji Kotromanić, ženi grofa Ulricha V. Od tada se redovito posljednje nedjelje u rujnu na Helfensteinu održava obiteljski susret i slavi sveta misa.

Važan dio djelovanja zajednica ostvaruje se i u socijalnoj zauzetosti. Kao i druge HKM tako se i Misija u Göppingenu aktivno uključila u prikupljanje i slanje humanitarne pomoći najprije u Hrvatsku, a potom u Bosnu i Hercegovinu. Činilo se to organizirano, ali i pojedinačno. Vrijednost pomoći koja je sakupljena zasigurno prelazi 500 000 eura. No, iznos je daleko nadmašen ukoliko se uzmu u obzir i druge inicijative preko drugih udruga, Caritasa i sl., kao i osobne, u čijem su prikupljanju sudjelovali članovi Misije. Ne smije se zaboraviti i velik broj izbjeglica koji su uslijed ratnih stradanja utočište našli ponajprije kod rodbine i prijatelja, ali i svih ljudi dobre volje koji su otvorili vrata svojih domova. Prije 40 godina utemeljeno je informativno glasilo, koje danas izlazi mjesečno, a HKZ imaju i zajedničku mrežnu stranicu na adresi http://hkz-goeppingen.de.