Početna stranica » 200 godina Katoličke Crkve u Australiji

200 godina Katoličke Crkve u Australiji

58 pregleda

Nadbiskupija Sydney u nedjelju 3. svibnja obilježila je 200. obljetnicu službenoga dolaska prve dvojice katoličkih svećenika u Australiju. Velečasni John Joseph Therry i Philip Conolly došli su 3. svibnja 1820. godine na kopno novoga kontinenta, i to brodom na kojemu je bilo oko stotinu osuđenika. Time su započeli povijest Katoličke Crkve u Australiji.

Nadbiskup mons. Anthony Fisher, deveti po redu nadbiskup Sydneyja, položio je u kripti katedrale Majke Božje, na grobu misionara vlč. Therryja cvjetni vijenac. U homiliji tijekom svečanoga misnog slavlja u istoj katedrali ukazao je na povijesni značaj ove dvojice svećenika za Crkvu u Australiji. K tomu je vlč. Therry 40 godina pastoralno djelovao upravo u Sydneyju, a zalagao se za pravdu i prava aboridžina, australskih domorodaca.

Kolonizacija Australije započela je u siječnju 1788. godine, kad je na australsku obalu pristalo 11 brodova s ukupno 756 osuđenika i oko 550 zaštitara. Jedan dio osuđenika činili su irski katolici koji su onamo dospjeli tijekom britanske okupacije Irske. No u britanskoj zatvorskoj koloniji Australiji katolička vjera bila je zabranjena. Stoga su irski politički zatvorenici bili primorani da nazoče anglikanskoj liturgiji. Svoju vlastitu vjeru dugo vremena mogli su živjeti samo potajice.

Prvi katolički svećenici James Harold, James Dixon i Peter O’Neill došli su 1800. godine kao zatvorenici zbog sudjelovanja na jednoj pobuni Iraca protiv Velike Britanije. Tri godine kasnije vlč. Dixonu bilo je dopušteno slaviti katoličku misu. Ali samo kratko, već jednu godinu nakon toga ponovno su mu to zabranili. Dvojica katoličkih svećenika Therry i Conolly bili su pak prvi katolički dušobrižnici kojima je britanska vlast dopustila slaviti svetu misu na tlu Australije.

Od dana kad su kročili na novi kontinent, do današnjega dana, Katolička Crkva u Australiji postala je najveća jedinstvena vjerska zajednica. Nekoliko desetljeća prije nego su Amerikanci izabrali prvoga katoličkog predsjednika SAD-a, Australci su 1929. godine imali premijera katolika – bio je to James Scullin. Poglavari Katoličke Crkve već su od 1970-ih godina posjećivali Australiju, i to Pavao VI., Ivan Pavao II. i Benedikt XVI.

Proteklih je godina Katolička Crkva u Australiji bila pogođena navodnim prijestupima na području pedofilije, a vrhunac toga sustavnog napadanja bila je optužba da je australski kardinal George Pell bio sudionikom toga skandala. Prije nekoliko tjedana Vrhovni sud Australije oslobodio je kardinala Pella svih optužbi.