Početna stranica » Župa Dobrinja proslavila svoga nebeskoga zaštitnika

Župa Dobrinja proslavila svoga nebeskoga zaštitnika

161 pregleda

U nedjelju, 4. listopada, župa sv. Franje Asiškoga na sarajevskoj Dobrinji svečano je proslavila blagdan svoga nebeskoga zaštitnika. Svečano euharistijsko slavlje u koncelebraciji s drugim svećenicima predvodio je provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić.

Na početku svete mise upriličen je blagoslov slike Milosrdnoga Isusa autora Tibora Devića koja je dar obitelji Vrebac.

Na početku svoje homilije fra Jozo se osvrnuo na nedavno objavljeni članak američkih medija na temu kako živimo u postsretnom vremenu, odnosno u vremenu u kojemu više nema sreće i u kojemu se ona više ne traži. U tom duhu je ukazao kako je sreća u smislu našega života, a da traženje životnoga smisla zahtijeva napor i odricanje na koje današnji čovjek često nije spreman jer se nerijetko sreća zamjenjuje s užitkom.

„Kada su svetoga papu Ivana XXIII. upitali u čemu je tajna njegove sreće, taj dobroćudni čovjek koji je svijet osvojio svojim blagim osmijehom, odgovorio je kako je njegova tajna vrlo jednostavna: ‘Dati sve i ne zadržati ništa!’ Danas imamo mnogo razloga govoriti o radosti života jer živimo u takvom vremenu i prilikama koji su puni napetosti, nasilja i nepravde. Stvara se ozračje pesimizma i razočaranja u kojemu svi želimo biti sretni i smireni, ali rijetki su koji u tome uspiju. Kako doći do sreće o kojoj govori sveti Ivan XXIII.?”, upita je fra Jozo pa nastavio: „Mnogi vole brze putove do sreće, ali Isus pokazuje jedan drugačiji put. On nas odmiče od bilo kakvoga posjedovanja jer ‘što koristi čovjeku ako čitav svijet zadobije, a sebe samoga izgubi?’ Najvažnije je pronaći sebe”, ukazao je fra Jozo.

Propovjednik je zatim podsjetio kako je sveti Franjo Asiški odlučno i hrabro u svome vremenu „protresao” sve što je bilo dotrajalo i trulo u čovjeku i društvu kako bi srca otvorio prema svježini koja dolazi od Krista: „Sveti Franjo još i danas mnoge privlači. U svojoj se mladosti i on zanosio užicima, želio slavu među ljudima, a onda se počeo pitati o smislu svoga života. kada je došao u Asiz, u crkvu Gospe Anđeoske, čuo je riječi evanđelja i uskliknuo: ‘Ovo je ono što meni treba!’”

Život sv. Franje pomaže nam razumjeti Isusov, ali i naš vlastiti život: „On nam pokazuje da trebamo slijediti Krista slušanjem Očeve volje. Istovremeno je molitva kanal Božje ljubavi koja nas s njim povezuje”, rekao je fra Jozo.

Pred kraj svoje propovijedi provincijal Marinčić je potaknuo na ponovno oživljavanje obiteljske molitve i molitve uopće kako bismo iznova krenuli u izgradnju boljega svijeta i društva. I Bog želi takav svijet, ali mu je potrebna naša suradnja.

Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor bogoslova s Franjevačke teologije u Sarajevu Fra Nenad Dujić pod ravnanjem fra Emanuela Josića.

Spomenimo kako se župna zajednica za proslavu patrona pripremala trodnevnicom koju je predvodio fra Ivo Pavić, župnik iz Šurkovca.