Početna stranica » Znak zvijezde

Znak zvijezde

139 pregleda

Jedna od poznatih slika vezanih uz božićno vrijeme svakako je pohod trojice mudraca koji se još nazivaju i sveta tri kralja. O tome izvješćuje Matej u drugom poglavlju svojega evanđelja.

Mudraci su prema svome grčkom nazivu magoi vjerojatno poganski religijski službenici iz Perzije koji su se bavili proučavanjem zvijezda i temeljem njih donosili odluke. Oni dolaze s istoka i raspituju se u Jeruzalemu o tome gdje je „novorođeni kralj židovski”. Primijetili su njegovu zvijezdu, pa su u njoj prepoznali znak. Zvijezda je već u Starom zavjetu znak mesije koji ima doći. Tako u Knjizi Brojeva čitamo: „Vidim ga, ali ne sada, motrim ga, al’ ne iz blizine: od Jakova zvijezda izlazi, od Izraela žezlo se diže” (Br 24,17). To je budući kralj, pomazanik koji će vladati u Izraelu, predviđen još dok su Izraelci bili u pustinji prilikom izlaska iz Egipta.

Bog je strpljiv

Mudraci s istoka nisu mogli znati za ove starozavjetne slike. Oni su mogli slijediti zvijezdu iz sasvim drukčijih pobuda, tražeći istinu ili znak budućnosti u proučavanju zvijezda. Bog se poslužio vjerovanjima poganskih mudraca da bi ih doveo do Isusa. Bog ljude privlači na različite načine. Katkad se posluži i njihovim pogrešnim vjerovanjima i uvjerenjima. To ne znači da su ta uvjerenja u sebi dobra, no Boga ništa ne može spriječiti da dopre do čovjeka. Katkad u svojoj okolini nailazimo na ljude koji su susreli Boga na čudan i sasvim neočekivan način. Za te osobe vjernik mora uvijek zahvaljivati Gospodinu. Često se susrećemo ili poznajemo osobe koje ne vjeruju ili imaju čudna uvjerenja. Možda se, poput mudraca s istoka, bave astrologijom. Možda štuju neke druge bogove. Možda vjeruju da nema Boga. Možda vjeruju u neku neosobnu silu ili energiju koja upravlja svijetom. Valja moliti za te osobe da prihvate Božje poticaje i da jednoga dana dođu do Isusa.

Prošlo je barem dvanaest stoljeća od obećanja pomazanika čija će se zvijezda… (…)


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Svjetla riječi.
Ako još uvijek niste naš pretplatnik, pretplatiti se možete ovdje ili nas za više informacija kontaktirajte na 033 726 200 i [email protected]