Početna stranica » Živući mučenik kardinal Simoni

Živući mučenik kardinal Simoni

209 pregleda

Albanski kardinal Ernest Simoni (92) proslavio je 6. travnja ove godine u Firenci 65 godina svećeništva. Veliki dio ovih godina, točnije 28, proveo je u zatvoru radeći teške poslove jer nije htio zatajiti Krista i njegovu Crkvu.

Simoni je danas kanonik u Firentinskoj katedrali. Jedini je živući svećenik koji je svjedočio komunističkim progonima za vrijeme režima Envera Hoxha, koji je proglasio Albaniju „prvom ateističkom državom u svijetu.”

Od dana kada je pušten na slobodu 1990. godine pa do pojave pandemije koronavirusa, nikada nije prestajao obavljati svoju svećeničku službu. Neumorno je obilazio župe i susretao se s vjernicima u Albaniji, Italiji i SAD – u gdje živi veliki broj Albanaca. Kardinalova osobnost ogleda se u njegovim riječima: „Često sam sebi ponavljao i još uvijek ponavljam: tko sam ja, siromah i grešnik, da u svoje ruke uzimam tijelo i krv Kristovu? Danas ponovno potvrđujem svoju ljubav prema Kristu i Crkvi kao što sam to pokušavao učiniti svaki dan u ovih 65 godina.”

Spomen na Kristovu žrtvu stavio je u središte svoga postojanja. Uhićen je 1963. godine na samom kraju slavlja svete mise u Božićnoj noći u svojoj župi u Barbullushu. „Četiri policajca me je brutalno zgrabilo i skoro mi polomili ruke”, prisjeća se kardinal Ernest. Komunisti su ga uhitili zato što je vršio egzorcizme i slavio mise za netom ubijenog predsjednika SAD-a J. F. Kennedya. Zatvorili su ga, mučili i osudili na smrt. Smrtna kazna je kasnije promijenjena u 25 godina teškoga rada. Svete mise je slavio u ekstremnim uvjetima, riskirajući svoj život. „Ostavio bih sa strane mrvice kruha i iscijedio bih grožđe kako bih ih mogao posvetiti.”, ispričao je za Avenire. „Stražari nisu razumjeli što radim pa su mislili da sam lud. Majka Božja me štitila.”

Kardinal Giuseppe Betori, Firentinski nadbiskup koji ga je imenovao kanonikom, također je sudjelovao u obilježavanju njegove 65. obljetnice svećeništva. „Naša Firentinska Crkva”, kazao je Betori, „poželjela je dobrodošlicu svjedoku vjere kojemu trebamo iskazati čast i pokazati zahvalnost zbog patnje koju je podnio iz vjernosti prema Kristu.”