Početna stranica » Zemlje koje posebno zabrinjavaju zbog kršenja prava na vjersku slobodu

Zemlje koje posebno zabrinjavaju zbog kršenja prava na vjersku slobodu

110 pregleda

Iako je ostvaren napredak u poštivanju prava na vjersku slobodu na nekoliko važnih frontova, ipak je jedna od najmnogoljudnijih zemalja na svijetu izdvojena zbog porasta kršenja u ovoj sferi.

Komisija za međunarodnu vjersku slobodu Sjedinjenih Država (USCIRF) preporučila je državnom Ministarstvu SAD-a da Indiju proglasi državom posebne zabrinutosti čime je svrstana nizu ekstremnih kršitelja vjerske slobode poput Kine, Sjeverne Koreje i Saudijske Arabije.

„Indija je u 2019-oj godini naglo počela kršiti zakone o vjerskim slobodama”, navodi se u godišnjem izvješću USCIRF-a za 2020. godinu. U izvješću dalje stoji: „Nacionlna vlada iskoristila je ojačanu parlamentarnu većinu za uspostavljanje politika na nacionalnoj razini koje krše vjerske slobode širom Indije.”

Osim toga, izmijenjen je i dopunjen zakon koji omogućava brži put do indijskog državljanstva nemuslimanskim migrantima iz Afganistana, Bangladeša i Pakistana, a koji već borave u Indiji. USCIRF, koji svoje izvješće temelji na posjetima zemljama, saslušanjima i sastancima, napomenuo je da je indijska nacionalna vlada dozvolila da nekažnjeno s radom nastavljaju kampanje usmjerene na zlostavljanje i nasilje nad vjerskim manjinama. Komisija je priopćila kako je angažiran i toleriran govor mržnje i poticanje na nasilje usmjereno prema vjerskim manjinama.

S druge strane, USCIRF je izdvojio dvije zemlje zbog postignutoga napretka i napomenuo da su nacije usko surađivale s komisijom kako bi poboljšale stanje na polju vjerskih sloboda. „Ohrabruju nas pozitivni koraci koje su neke vlade poduzele u prošloj godini, osobito oni koji su usko surađivali s ciljem uspostavljanja sigurnijega okruženja za slobodu vjere i vjerskih uvjerenja”, izjavio je predsjedavajući USCIRF-a Tony Perkins.

„Sudan je pokazao da se s dobrom voljom za promjenom vrlo brzo mogu osjetiti vidna poboljšanja. Uzbekistan je također u 2019. godini napravio važan napredak u ispunjavanju obveza i pothvatima koje je poduzeo kako bi vjerskim skupinama omogućio veću slobodu. Iako su mnoge zemlje i nazadovale na tom putu, osobito Indija, na međunarodnoj razini vidimo vjersku slobodu na uzlaznom putu”, navodi se u izvješću.

Pored Indije, još 13 zemalja je je svrstano u kategoriju onih koje osobito zabrinjavaju i u kojima čak i vlade toleriraju gnusna kršenja vjerskih sloboda. Neke od njih su: Kina, Eritreja, Iran, Mjanmar, Sjeverna Koreja, Pakistan, Saudijska Arabija, Tadžikistan i Turkmenistan, a potom i Nigerija, Rusija, Sirija i Vijetnam.

Nešto manje, ali i dalje snažno kršenje vjerskih sloboda prema popisu State Departmenta, zabilježeno je u još 15 zemalja među kojima su posebno naglašene: Kuba, Nikaragva, Sudan i Uzbekistan, dok među ostalih 11 zemalja spadaju: Afganistan, Alžir, Azerbejdžan, Bahrein, Srednjoafrička republika (CAR), Egipat, Indonezija, Irak, Kazahstan, Malezija i Turska.