Početna stranica » Zbog legalizacije pobačaja u Andori više neće biti biskupa?

Zbog legalizacije pobačaja u Andori više neće biti biskupa?

113 pregleda

U svijetu postoje samo dvije države koje na svom čelu imaju biskupa. To su papinska država Vatikan i kneževstvo Andora. I doista, Andorom pored parlamenta vladaju titularno dva sukneza: zakoniti nasljednik grofa od Foixa, današnji predsjednik Francuske Emmanuel Macron te biskup povijesne katalonske biskupije Urgell, danas mons. Joan Enric Vives i Sicília.

Sveti Otac odlučio je reagirati na sve učestalije borbe za legalizaciju pobačaja koju zastupaju predstavnice feminističkih skupina ove male pirinejske države. Biskup i suknez Andore već je donio odluku da će odstupiti s toga mjesta ukoliko bude legalizirano pravo na bezuvjetan pobačaj. Kako navodi francuska radijska postaja France bleu (hrv. Plava Francuska), Papa je osobno nazvao andorskoga premijera Antonija Martija i najavio mu da neće dopustiti da sadašnji i budući biskupi Urgella budu sukneževi Andore ako se legalizira pravo na pobačaj. Naime, Crkva ne želi imati udjela u donošenju takvoga zakona, pa će djelatnost biskupa od Urgella kao sukneza Andore biti onemogućen.

Današnji zakon o pobačaju u Andori dopušta abortus u slučaju da je u opasnosti život majke. U isto vrijeme razmatra se na koji način promijeniti ovaj zakon. Članovi nekolicine feminističkih skupina tako već duže vremena ističe parolu: „Neće suknez odlučivati o nama”, misleći na biskupa na čelu svoje države.

Radijska postaja France bleu nastavlja kako se andorski političari nadaju u intervenciju drugoga sukneza Andore, predsjednika Francuske Republike. Naime, već je 1900. godine došlo do sličnoga spora. Tada se odlučivalo o legalizaciji rastave brakova. Tadašnji je biskup suknez kardinal Salvador Casañas y Pagés ostao suzdržan, pa je ovaj zakon sam potpisao predsjednik Francuske Émile Loubet.

Ipak, u slučaju donošenja novoga zakona o legalizaciji pobačaja neće biti takvoga kompromisa, jer Crkva to ne bi smjela tolerirati. Biskup Urgella mons. Vives i Sicília mišljenja je da je pobačaj „otrov za kneževstvo Andoru”.

Povijest pokazuje da su od 1278. godine na čelu malene države između Francuske i Španjolske dva sukneza kao državni poglavari. Tim je kompromisom riješen spor oko teritorija koji je vladao između biskupa od Urgella u španjolskoj Kataloniji i grofa od Foixa na krajnjem jugu Francuske. Grad-država Andora crkvenopravno još uvijek pripada biskupiji Urgell. Sukneževi su od toga trenutka uvijek bili zakoniti sukneževi, premda je to prvenstveno titula. No time je ostvarena činjenica da je biskup Urgella jedini biskup pored pape koji je istovremeno i poglavar neke države.

Ova osobitost u političkom vodstvu zapravo je glavni razlog zašto je Andora još uvijek samostojeća i neovisna država. Naime, veličine je 468 km2 (16. najmanja država svijeta) s oko 80.000 stanovnika (11. mjesto od kraja). Nije poznato koliko bi odstupanje od službe biskupa sukneza Andore utjecalo na političko stanje kneževstva Andore. Ovaj je grad-država od 1993. godine službeno parlamentarna monarhija. Ipak, zakone još uvijek potpisuju sukneževi. Od 2011. godine u Andori je na vlasti srednje desničarska stranka Demokrati za Andoru, a njezin je premijer Antonio Martí. Oko 90 % stanovništva čine katolici.