Početna stranica » Najviša crkva od cigle na svijetu

Najviša crkva od cigle na svijetu

362 pregleda

Crkva svetog Martina u bavarskomu gradu Landshut posebna je po svomu zvoniku. Naime, toranj koji se nalazi na pročelju ove gotičke crkve, dovršene 1500. godine, najviši je zvonik na svijetu izgrađen od cigle s ukupnom visinom od 130,6 metara. Samim tim, crkva je najviša crkva izgrađena od cigle na svijetu, a druga najviša građevina izgrađena od opeke (nakon dimnjaka koji pripada jednom rudniku u američkoj saveznoj državi Montani – 178,3 m). Također, toranj crkve sv. Martina najviši je crkveni toranj u Bavarskoj.

Gradić Landshut utemeljen je 1204. godine. Ondje je najprije podignut zamak Trausnitz, u vlasništvu bavarskoga vojvode Luja I., a uz zamak je podignuta mala crkva. Na istom mjestu počela je gradnja nove crkve, godine 1389. Nešto više od 110 godina nakon početka gradnje dovršena je današnja crkva sv. Martina. Toranj je građen ukupno 55 godina.

Među zanimljivostima ove crkve ističe se još raspelo koje visi u glavnoj lađi, visoko 8 metara, a ubraja se među najveća raspela iz gotičkoga perioda. Korpus ovoga raspela visoko je 5,80 metara, a raspon je 5,40 m. Izradio ga je Michel Erhart, a postavljeno je 1495. godine. Nadalje, u crkvi se nalazi propovjedaonica koja je izrađena od jedinstvenoga komada kamena, a jedna od najznačajnijih umjetnina u ovoj crkvi jest Gospa od krunice, gotički kip iz 1520. godine.

Gospin kip i pogled na unutrašnjost glavne lađe s raspelom i propovjedaonicom
Gospin kip i pogled na unutrašnjost glavne lađe s raspelom i propovjedaonicom

Gradnju je oko 1389. godine započeo arhitekt Hans od Burghausena. Nije zabilježen precizan datum početka radova, ali je već 1392. godine zabilježeno da je gradnja bila u tijeku. Crkva je sasvim građena od opeke i maltera. U temelje je ugrađeno 5.000 drvenih greda kako bi se izbjeglo propadanje zbog podzemnih voda.

Druga najviša crkvena građevina izgrađena sasvim od cigle jest crkva Blažene Djevice Marije u Brugesu, u Belgiji (115,6 metara). Godine 2001. papa Ivan Pavao II. podigao je crkvu sv. Martina u Landshutu na razinu manje bazilike (basilica minor). Usporedbe radi, visina dvaju tornjeva đakovačke katedrale, bazilike svetoga Petra, koju je od opeke dao podići mons. Josip Juraj Strossmayer, iznosi 84 metra.

Fotomontaža: Usporedba katedrale u Đakovu i crkve u Landshutu
Fotomontaža: Katedrala u Đakovu i crkva u Landshutu