Početna stranica » Započela nova akademska godina na Franjevačkoj teologiji

Započela nova akademska godina na Franjevačkoj teologiji

136 pregleda

U petak, 25. rujna, na Franjevačkoj teologiji na Nedžarićima u Sarajevu započela je nova 2020/21. akademska godina. Svetom misom, pod kojom su profesori i studenti zazvali pomoć Duha Svetoga, predsjedao je provincijal fra Jozo Marinčić u zajedništvu s prisutnim profesorima. Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor Fra Nenad Dujić pod ravnanjem fra Emanuela Josića.

Po završetku svete mise, a na početku nove akademske godine, uvodnu riječ održao je dekan Franjevačke teologije dr. fra Danimir Pezer koji je govorio o međusobnom prožimanju religijskoga i estetskoga. Rekao je kako je kršćanska teologija u umjetnosti, premda nije uvijek bilo tako, pronašla vjersku saveznicu, te da i teologija i umjetnost teže otkrivanju istine, a apsolutna istina je jedino Bog. U nastavku je istaknuo kako Kristova Crkva živi od Duha Svetoga kojega moli za spoznaju istine, a budući da je istina jedna, nameće se pitanje tko onda ima pravo ako se zastupaju različiti, pa čak i oprečni stavovi. Naglasio je da je poniznije priznati drugome pravo na istinu, odnosno da i drugi iznosi dio istine. Svoj je uvodni govor dekan završio riječima duhovske posljednice.

Svečanu akademiju na početku nove studijske godine upotpunile su dvije umjetnice: glumica Gordana Boban slušateljima je prenijela Pozdrav krepostima sv. Franje Asiškoga, a flautistica i skladateljica Hannah Hadžajlić odsvirala je vlastitu kompoziciju Zvučna slika, br. 1 te Fantaziju u B-duru, br. 4 Georga Phillipa Telemanna.

Profesorica dirigiranja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i Sarajevu Jasenka Ostojić, za početak nove akademske godine darovala je sadnicu jasena zasađenu u samostanskom vrtu. „Zahvaljujemo profesorici Jasenki od srca! Vivat, crescat, floreat!”, poručili su s Franjevačke teologije, a svim studentima, osobito trojici novih poželjeli su uspješnu novu akademsku godinu. Ekipa Svjetla riječi se pridružuje čestitkama, te želi uspješnu i blagoslovljenu još jednu studijsku godinu.