Početna stranica » Zagovor protiv kupovine

Zagovor protiv kupovine

206 pregleda

Kao djevojka koja je odgojena u tradicionalnoj katoličkoj obitelji, imala sam priliku čuti za mnoge svece i o njima učiti te ih moliti za zagovor u mnogo životnih situacija.

Ako sam izgubila svoje ključeve, zvala sam sv. Antu. Ako se približilo vrijeme ispita, glavni svetac je bio sv. Josip Kupertinski. Sv. Gerarda i Rajmunda su bile svetice za rješavanje problema s trudnoćom. Sveti Josip nas nikada nije ostavio na cjedilu, a posebno kada je muž ostao bez posla. Sv. Ana je bila glavna za probleme u školi i odgoju djece, a sve napade na Facebook-u rješavala je sv. Ivana Orleanska.

Međutim, suvremeno doba donosi brige i situacije za koje ne znam kome bi se molila. Evo na primjer ne znam kojem svecu ili svetici bi se molila za zagovor u borbi protiv stalne kupovine. Uvijek moram nešto kupiti čak i ako mi to ne treba. Nedavno sam kupila mnogo dječjih knjiga koje još nisu pročitane, a malo prije toga su za odjevnu kombinaciju bile predivne sandale sa srebrnkastima detaljima. Uz to su bile i na sniženju. Dok sam se vraćala kući razmišljala sam o tome kako sam možda trebala kupiti još jedne u drugoj boji. Nije mi trebalo dugo da se vratim i da i njih kupim. I onda odjednom mi misija postaje kupiti one crne čizme na rasprodaji jer je to ponuda koju ne mogu odbiti, a dobro će mi doći za sljedeću zimu.

U trenutku kada sam pogledala svoj račun i sve ono što sam kupila, shvatila sam da imam problem i da mi je potreban nebeski zagovor. Ali kojem svecu se obratiti, pitanje je sad. Sigurna sam u to da ne moram pitati sv. Judu jer on se ne bi mogao poistovjetiti s mojom potrebom kupovine još jednoga para sandala jer i Isus im je rekao da ne uzimaju drugi par sandala za put. Bilo mi je nekako nezgodno upitati sv. Majku Tereziju za zagovor jer je ona zagovarala puno siromaha i umirućih u Calcutti. Takvo mišljenje dijelim i za Djevicu Mariju. Kada sam pomislila na poznatoga čudotvorca, sv. Pia, imala sam osjećaj da ću dobiti oštar odgovor kako nema šanse za takvo nešto. Također, mislila sam da mogu zaboraviti i na sv. Petra jer bi me odmah uputio na odlomak iz Lukina evanđelja u kojem se spominju sandale.

Onda sam se odlučila obratiti svome anđelu čuvaru. Molila sam ga ovako: „Anđele čuvaru mili, molim te, daj mi cipele pomoću kojih ću nadvladati svoje slabosti. Voljela bih se vratiti svojim majčinskim dužnostima bez razmišljanja o novom paru cipela. Uđu i u moje misli i ne dozvoli da me nadvlada napast. Daruj mi mir!“ I već sljedećega dana nisam imala potrebu kupiti nove sandale izložene na policama. Štoviše, počela sam osjećati odbojnost prema svim izloženim stvarima na policama dućana.

U povijesti spasenja anđeli su imali veliku ulogu. Vodili su sv. Josipa i sv. Petra. Čuvali su Davida i Filipa. A čuvaju i nas danas „jer anđelima svojim zapovijedi da te čuvaju na svim putovima tvojim.“ (Ps 91, 11)