Početna stranica » Zabranjena vožnja turističkim autobusima

Zabranjena vožnja turističkim autobusima

105 pregleda

Od prvoga dana ove godine vožnja turističkim autobusima kroz središte grada Rima više nije dozvoljena. Rimska gradonačelnica i gradsko vijeće dobili su zeleno svjetlo za provedbu ovoga ograničenja nakon što je najviši talijanski Upravni sud odbio žalbu turističkih agencija, djelatnika i vozača autobusa.

Tako iznajmljeni turistički autobusi više neće moći prevoziti turiste do popularnih destinacija u Rimu kao što su Colosseum, Forum, fontana Trevi, Španjolske stube i Piazza Navona.

Gradonačelnica Rima, Vriginia Raggi, izjavila je kako je ovaj potez važna odluka ne samo za zaštitu arheološkoga i povijesnoga nasljeđa, nego i za borbu protiv zagađenja zraka i buke.

Novi plan dijeli grad na tri zone, navodi se u izvješću Reutersa. U „crvenoj zoni”, gdje se nalazi većina popularnih turističkih mjesta, vožnja autobusima više neće biti dozvoljena. U „zelenoj zoni” će biti organizirano više parkirališta za autobuse, a turisti će s tog mjesta brzo doći pješice ili javnim prijevozom do Vatikana. „Žuta zona” će biti rezervirana za dugoročno parkiranje.

Novih ograničenja će biti oslobođeni školski autobusi, autobusi koji prevoze osobe s invaliditetom, te autobusi koji prevoze putnike do većih hotela. Odluka o ograničavanju vožnje turističkim autobusima naišla je na prosvjede vozača i menadžera autobusnih poduzeća koji su na nekoliko lokacija u Rimu održali demonstracije. S druge strane, lokalno rimsko stanovništvo će nova ograničenja rado pozdraviti jer su, kako kažu, siti dijeljenja cesta i trotoara s vodičima turnejskih grupa. Osim toga, autobusi su bili uključeni i u nekoliko tragičnih nesreća u središtu grada što je dodatni razlog za uvođenje ovoga ograničenja.

„Dani kada su se ulicama Rima vozili turistički autobusi službeno su završili”, poručila je gradonačelnica Raggi.