Početna stranica » Vrijesak, lat. Calluna vulgaris

Vrijesak, lat. Calluna vulgaris

174 pregleda

Narodni nazivi: borovo cvijeće, bresina, jesenska resa, metlica, res, resa, vresak, vrisak, vrijes vriština, vrištika, zimzeleni vrijesak

Polugrm, visok 30 – 60 cm, s odrvenjelim donjim dijelovima stabljika iz kojih svake godine izrastu šibaste zelene stabljike s gustim igličastim listovima i cvjetovima skupljenim u vršne grozdove. Cvate od kolovoza do rujna, a cvjetovi su sitni i ružičasti. Vrijesak je vrlo rasprostranjen diljem Europe, voli kisela i isprana tla, raste po čistinama, a često prekriva i vrlo velike površine koje se nazivaju vrištine – najuočljivije su i najslikovitije ujesen u vrijeme kad vrijesak cvate.

Ljekovita svojstva i primjena: Sabire se čitava biljka, u vrijeme cvatnje. Listovi vrijeska imaju veću ljekovitu vrijednost od cvijeta. Ako se predugo suši, ishlape eterična ulja, pa gubi na ljekovitosti. Kod vrijeska se sabiru grančice s listovima i cvjetovima. Listovi i cvjetovi se odvoje od drvenastih dijelova stabljike, zatim suše, u tankom sloju, u hladu i na prozračnome mjestu. Najbolja je podloga za sušenje čist papir (nikako novinski). Cvjetovi nakon sušenja moraju zadržati prirodnu ružičastu boju. U protivnom, to je znak da postupak sušenja nije bio dobar.

Sadrži mnoge ljekovite tvari, a naročito limunsku, fumarinsku i taninsku kiselinu, erikolin, karotin, mineralne tvari kao i kremičnu kiselinu i kalcij. Postoje mnoge tvari koje nisu znanstveno ispitane, ali i one koje nisu otkrivene. 

Kada skupljamo vrijesak, najbolje ga je dobro orezati. Odstranite odcvjetale grančice sve do lišća ili do mladoga izboja. Orezivanjem se potiče rast novih izboja na kojima će se formirati cvjetovi te se postiže gusti i grmoliki oblik.

Vrijesak liječi niz bolesti: infekcije mokraćnih puteva, upalu mjehura, pospješuje mokrenje, odstranjuje mokraćnu kiselinu pa time liječi i najteže oblike reume i išijasa, izbacuje bubrežne kamence, čisti krv, pojačava znojenje, odstranjuje sunčane pjege, kožne lišajeve i crvenilo, liječi bolesti žuči, bijelo pranje kod žena i dr. Koristi se za čišćenje krvi, protiv reume, artritisa i gihta te infekcija bubrega, mokraćnoga mjehura i mokraćnih kanala, a narodna medicina tvrdi da otapa sve kamence. Tko posegne za njim, ne mora ići na operaciju, smatraju neki.

Čaj od cvjetova vrijeska: Dvije vrhom pune male žlice suhih cvjetova vrijeska stavi se u šalicu vrele vode, ostavi 15 minuta poklopljeno i procijedi. Dnevno se piju tri šalice mlakoga čaja, a okus mu se može poboljšati dodatkom nekoliko listova kadulje ili crnoga vina. Taj se čaj može rabiti također za čišćenje kože i za obloge. Preporučujem da se čaj pije tri tjedna dnevno po tri šalice, a nakon tjedna pauze kuru ponoviti. Kura je vrlo korisna i nužna za osobe koje su teško razočarane, a uslijed toga imaju probavne smetnje, nervozan želudac te često dobiju i žučni kamenac. Upravo ovaj čaj ukloni sve te smetnje. Za čišćenje krvi kod ekcema i osipa na koži, kao i da bi se regulirala mokraćna kiselina, treba piti ujutro i uvečer po jednu šalicu čaja od vrijeska. (…)


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Svjetla riječi.
Ako još uvijek niste naš pretplatnik, pretplatiti se možete ovdje ili nas za više informacija kontaktirajte na 033 726 200 i [email protected]