Početna stranica » Vrelo franjevačke duhovnosti

Vrelo franjevačke duhovnosti

122 pregleda

U istočnom dijelu Zagreba, gdje se spajaju gradske četvrti Dubrava i Sesvete, 26 godina djeluje Župa Blažene Djevice Marije Anđeoske. Etimološki, naziv Sopnica dolazi od staroslavenske riječi sopot koja označuje područje s mnoštvom vrutaka. I doista, ova župa u Sopnici vrelo je franjevačke duhovnosti na istoku Zagreba.

Zagrebačko naselje Sopnica počelo se razvijati 70-ih godina prošloga stoljeća, a velik demografski procvat doživjelo je nakon Domovinskoga rata i tragičnoga progona Hrvata iz Bosanske Posavine i drugih krajeva Bosne i Hercegovine: velike skupine doseljenika onamo su pristigle primjerice s Plehana, iz Dervente, dobojskih župa i drugih zavičaja iz Hrvatske i BiH.

Župna zajednica utemeljena je pak nešto ranije, 1991. godine, teritorijalnim odvajanjem od župe Svih Svetih u Sesvetama i svetoga Pavla u Retkovcu. Tadašnji nadbiskup zagrebački Franjo kard. Kuharić dodijelio je novu župu franjevcima Bosne Srebrene, čija je dugogodišnja želja bila da nekoliko njezinih članova budu pastoralno djelatni u Zagrebu.

Kako je ova župa dodijeljena na upravljanje braći franjevcima, stavljena je pod nebesku zaštitu Svete Marije od Anđela, koju je na osobit način štovao sveti Franjo Asiški. Za proslavu patrona, 2. kolovoza, vjernici se redovito pripremaju posebnom trodnevnicom, a uz pristupanje sakramentu pomirenja, nudi se i milost potpunoga oprosta.

Dugi niz godina duhovni i pastoralni život ove župe odvijao se u neadekvatnim uvjetima obližnjega društvenog doma. Tijekom toga razdoblja upravitelji župe nastojali su prikupiti sredstva i započeti izgradnju crkve. I doista, uz Veliki jubilej 2000. godine započela je gradnja župne crkve u središtu naselja. Izrada projekta crkve tada je povjerena arhitektu Srećku Kreitmayeru.

Moderni šator sastanka

Izdaleka se nazire kako su obrisi crkve nalik starozavjetnomu Božjem stanu, Šatoru sastanka, u kojem je u Mojsijevo vrijeme bio smješten Kovčeg saveza. Premda crkva još uvijek nije sasvim uređena, ističu se ključna umjetnička djela prema kojima se uređuje ostatak crkvenoga interijera.

U crkvu ulazimo kroz glavni portal koji je uredio akademski kipar i profesor na Akademiji likovne umjetnosti Mile Blažević, a u bronci su reljefno oslikani neki evanđeoski motivi iz Isusova i Marijina života i kršćanske povijesti spasenja: od Blagovijesti i Isusova djetinjstva do njegove otkupiteljske smrti na križu. Odmah nam u oči pada prikaz kozmičkoga rađanja Otkupitelja svijeta, Božića, koje se smješta u svemirske okvire i tako dobiva na značaju.

I čim zađemo u središnji dio markantne rotonde, vidimo prezbiterij s dominantnim vitrajem u izvedbi akademskoga slikara Đure Sedera. Prikazan je susret Blažene Djevice Marije i anđela Gabrijela koji joj donosi radosnu vijest. U prezbiteriju je osim njega istaknuta i zavjetna slika Gospe od Anđela, rad slikara Vlatka Blažanovića.

U župnoj crkvi, tom utočištu koje nudi susret s Bogom i drugim čovjekom i mi susrećemo župnika fra Zdravka Dadića, koji već osam godina djeluje kao predvoditelj vjerničke zajednice u Sopnici. Iako je crkva po svom umjetničkom uređenju na zavidnoj razini, župnik fra Zdravko ističe kako ona ipak nije dovršena jer je potrebno završno uređenje interijera – crkvi nedostaju klupe, rasvjeta i ventilacija. „Nedostaje nam još uvijek zvonik, a ni kripta nije sasvim uređena”, govori nam župnik i dodaje: „Ali nipošto nisam nezadovoljan. Radove ćemo jednoga dana već završiti. No mi napore ulažemo prije svega u pastoral župe, koja je jedna od mlađih po starosti u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Oko 450 djece pohađa osnovnu školu, a osim toga ima i mnogo srednjoškolaca i studenata. Gledajući mlade obitelji ove vjerničke zajednice, siguran sam kako će ona u sljedećim godinama još rasti.” Danas župa broji oko 1300 obitelji s oko 4000 vjernika.

Prvi župnik u Sopnici bio je fra Mato Cvjetković iz Kiseljaka. On je župu vodio do 1997. kad je upravljanje župom preuzeo fra Stipo Pavličević iz Rame. Njemu je u pastoralnom radu i oko gradnje uvelike pomogao župni vikar fra Živko Petričević, također iz Rame. Župnik je u jeku izgradnje 2004. postao fra Tomo Anđić iz Ulica, a 2009. ga zamjenjuje sadašnji župnik fra Zdravko iz Tramošnice. On nam nadalje opisuje aktivnosti ove mlade župne zajednice: „U pastoralnom radu pomažu mi subraća fra Stipo Karajica iz Kotor Varoša i uvaženi profesor fra Božo Lujić s Plehana, koji je uza sve svoje obveze…


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Svjetla riječi.
Ako još uvijek niste naš preplatnik, pretplatiti se možete ovdje ili nas za više informacija kontaktirajte na 033 726 200 i pretplata@svjetlorijeci.