Početna stranica » Utopija ili distopija

Utopija ili distopija

365 pregleda

Ulazimo u novu, 2023. godinu opterećenu starim i ozbiljnim problemima iz prethodnih godina: čini se da su ti stari problemi jedina izvjesnost u vremenu pred nama

Početak ili kraj nekoga važnog životnog ciklusa uvijek je motivacija i prilika za promišljanje njegove naravi, sadržaja i cilja. Jedan od takvih ciklusa zacijelo je i nova kalendarska godina koja pred našim očima započinje okretati svoje listove. Što će nam njezino vremensko tkanje donijeti ne možemo sigurno predvidjeti, ali možemo pokušati o tome realno razmišljati i tako se orijentirati u događajima koji su pred nama.

Ulazimo u novu, 2023. godinu opterećenu starim i ozbiljnim problemima iz prethodnih godina: čini se da su ti stari problemi jedina izvjesnost u vremenu pred nama i da je to ona nit koja određuje put u labirintu budućnosti. Vodi li nas ta nit u utopiju ili distopiju ili možda u distopiju preobučenu u utopiju, vrijeme će pokazati…

Dok je čovjeka, uvijek postoji nada u bolje sutra: ljudski je nadati se – čovjek je biće nade! Međutim, sama nada nije nikad dovoljna: ona ostaje doduše lijepa, ali prazna riječ bez hrabrosti i pameti da ju se ostvari. Postoje različite vrste nade s različitim vizijama sutrašnjice: negdje su međusobne razlike manje, a negdje opet u toj mjeri nepremostive da utopija jednih postaje distopija drugih.

Kršćanska je nada bitno usmjerena prema gore: za kršćane čovjek je tajna na koju odgovor može dati samo netko drugi – Bog, božanski Drugi. Nečija nada pak olovnim nogama stoji na onom dolje, zemaljskom i tu prije svega traži rješenje čovjekove sutrašnjice: odgovor se također traži u drugom – ali ne božanskom, nego tehnološki preobraženom, hibridnom stvorenju! Nažalost, posljednje tri godine našega života nam jasno pokazuju da prečesto nije bilo dovoljno ni pameti da se tu razliku prepozna ni hrabrosti da se na nju javno ukaže.

Od ovoga broja revija izlazi u malo smanjenom opsegu. Svugdje prisutna financijska kriza i poskupljenja stavili su nas pred neugodan izbor između povišenja cijene revije ili smanjenja broja stranica. Imajući u vidu ekonomsku situaciju, odlučili smo se ipak za drugo: trudit ćemo se da ovaj izbor ne utječe bitno i na sadržaje koje vam već uobičajeno donosimo.