Početna stranica » Ukraden prsten sv. Maura, biskupa Cesene

Ukraden prsten sv. Maura, biskupa Cesene

125 pregleda

Internetski portal talijanskih novina „Corriere Cesenate“ javio je u ponedjeljak neobičnu vijest. Naime, lopov je iz katedrale sv. Ivana Krstitelja u Ceseni ukrao prsten s ruke srednjovjekovnoga biskupa Maura koji se ondje časti kao nebeski zaštitnik (vidi fotografiju). Čini se da je upaljačem načinio rupu u sarkofagu od pleksiglasa u kojem se čuvaju zemni ostaci svetoga Maura. Zatim je jednostavno svukao prsten s ruke pokojnika i pobjegao s mjesta zločina. Tijelo sv. Maura, biskupa iz 10. stoljeća, čuva se u kripti ove katedrale.

Za prsten se veže jedna neobična priča. Naime, kako prenose lokalne novine, nije riječ o biskupskom prstenu koji je koristio sv. Mauro. Zapravo je to prsten biskupa Augusta Gianfreceschija (1902-1991) koji je na čelu biskupije bio od 1957. do 1977. godine. Svoj je biskupski prsten 1960-ih godina na dar poklonio radnicima jedne tvrtke kojima je prijetio otkaz. Oni međutim prsten nisu prodali, nego su ga naknadno stavili na ruku izloženoga tijela sv. Maura biskupa.

Još uvijek nije poznat identitet počinitelja krađe. U tijeku je policijska istraga pa se svi štovatelji sv. Maura u Ceseni nadaju da će istraga biti uspješno okončana i da će prsten konačno biti vraćen u katedralu sv. Ivana Krstitelja.