Početna stranica » U Mađarskoj dopuštena skupna odrješenja od grijeha

U Mađarskoj dopuštena skupna odrješenja od grijeha

108 pregleda

Mađarska biskupska konferencija u jeku epidemije koronavirusa prozvala je hitno stanje u kojemu će sakrament pomirenja biti dopušteno slaviti bez pojedinačne ispovijedi, koja se često naziva i „ispovijed na uho“. Moguće je skupno odriješiti veći broj ljudi. Dekret o tomu objavljen je 17. ožujka.

„Na osnovu izvanrednoga stanja od ovoga trenutka do opoziva moguće je udijeliti odrješenje na skupni način”, stoji u priopćenju. Prema Crkvenom zakonu (kan 961 – 963), ako postoji „težak hitni slučaj”, moguće je udijeliti odrješenje bez prethodnoga priznavanja grijeha u vidu ispovijedi. No to je inače dopušteno samo ako nema dovoljno ispovjednika koji bi u pristojno vrijeme mogli slušati pojedinačne ispovijedi na redoviti način. Da bi ovo skupno odrješenje bilo valjano, vjernik svoje teške grijehe koje zbog izvanrednoga stanja nije ispovjedio treba pojedinačno ispovjediti kad se ukaže prilika za to. U dekretu Mađarske biskupske konferencije nisu donesena detaljna uputa na koji se način udjeljuje ovakvo skupno odrješenje.

Pored mogućnosti skupnoga odrješenja, u Mađarskoj će od naredne nedjelje biti otkazana sva misna slavlja za puk. Izuzeće su sahrane koje će se obavljati u jednostavnom i kratkom obliku. Vjernike se poziva da ostanu povezani u molitvi i da upute o sprječavanju zaraze propisane na razini države trebaju obdržavati u svakoj crkvenoj djelatnosti. „Ova epidemija pokazuje našu krhkost i upućuje nas na to da trebamo štititi sebe i druge (…) Jačajmo svoje povjerenje u Boga i u druge ljude kroz molitvu i dobar primjer”, stoji u priopćenju.

Skupno odrješenje bez prethodne ispovijedi osim u smrtnoj opasnosti moguće je i u slučaju teške hitnosti od 1972. godine. Uz to je 2002. godine papa Ivan Pavao II. u motupropriju Misericordia Dei pojasnio da ne treba labavo tumačiti ove odrednice, kako ne bi opće odrješenje u pokorničkim slavljima de facto potisnulo pojedinačne ispovijedi. A i ranije, već 1992. godine, Njemačka biskupska konferencija dala je uputu kako će opće odrješenje bez prethodne ispovijedi biti moguće samo u slučaju smrtne opasnosti.

Premda je u nedavnom dokumentu iz Ordinarijata Vrhbosanske nadbiskupije Upute i odredbe u svezi s proglašenom pandemijom koronavirusa određeno da se svete mise slave bez naroda i da neće biti organizirana skupna pokornička slavlja pred svetkovinu Uskrsa, za Biskupsku konferenciju BiH još uvijek nema naznaka da će biti provedena slična mjera s obzirom na skupno odrješenje kao u Mađarskoj.