Početna stranica » Toma Becket: ubojstvo i stvaranje sveca

Toma Becket: ubojstvo i stvaranje sveca

150 pregleda

Dio lubanje sv. Tome bit će izložen u Britanskom muzeju u sklopu izložbe „Toma Becket: ubojstvo i stvaranje sveca” kojom će se obilježiti 850. obljetnica njegove smrti.

Ova relikvija iz 1170. godine bit će središnji dio izložbe. Bit će izloženi također i drugi artefakti oko svečeva ubojstva kao i povijesni zapisi koji se odnose na njegovu smrt. Bit će također izloženi spisi iz 16. stoljeća kada je kralj Henrik VIII. oskvrnuo Becketov grob za vrijeme Reformacije.

Toma Becket bio je nadbiskup Cenaterburya i jedan od najutjecajnijih osoba toga vremena. Premda je bio bliski prijatelj kralja Henrika II., potpuno su se razišli oko pitanja imenovanja biskupa. Sve je to kulminiralo poznatom kraljevom rečenicom: „Tko će me riješiti ovoga nametljiva svećenika?” Uvečer 19. prosinca 1170. godine u katedralu su ušla četiri naoružana kraljeva viteza i ubili sv. Tomu pred okupljenim redovnicima i župljanima koji su se okupili na molitvu. Nedugo nakon ubojstva, katedrala u Canterburyu postala je središnje mjesto hodočašća do današnjeg dana.